Zdravlje

Da li bi Predrag Kon primio vakcinu protiv korone?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Član Kriznog štaba o temi o kojoj se ovih dana mnogo priča - vakcini protiv korona virusa, koja će možda biti i obavezna!

Epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon gostovao je u emisiji "Jutro" na Prvoj i pričao o toku epidemije korona virusa u Srbiji.

On je upozorio da, ukoliko ne budemo poštovali mere, rizikujemo još jedan talas korone ovog leta, a osvrnuo se i na vakcine koje razvija nekoliko zemalja, a koje su glavna tema u medijima prethodnih dana. Zbog vakcine je trenutno na stubu srama i Novak Đoković, koji je rekao da vakcinu ne bi primio.

"Bez kolektivnog imuniteta, nema prestanka epidemije. Da li će biti stečen prirodno ili vakcinacijom, dobro je poznato u epidemiologiji, nema dileme. Do prokružavanja, ili vakcinacije, mora doći. Za decu vakcinacije sigurno neće biti, za njih je ova bolest izuzetno blaga. Podigla se tema vakcinacije bez ikakve potrebe, a pitanje je samo kada je najbolje da virus prokruži kroz dečju populaciju. Škola samo ubrzava prokružavanje, samo bi bez nje duže trajalo," rekao je on.

U Britaniji su prvi volonteri već dobili vakcine, a ovako je Kon odgovorio da li bi je on primio.

"Postoje faze ispitivanja svake vakcine, to je veoma temeljna priprema. Ne sme nijedna vakcina da se pojavi, a da nije bezbedna. Tek kada se završe sve faze kliničkog ispitivanja, takozvana treća faza na reprezentativnom uzorku, postojaće vakcina i verujem da će to biti tek za godinu dana. To je dugotrajan proces, bez tih faza nema korišćenja vakcine, što javnost teže shvata. Nakon svih tih faza i dokazanog dejstva vakcine, lično bih je primio bez ikakvih problema," rekao je on.

VAŽNO!

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su zaražene 7.483 osobe, od kojih je 88 dece. Preminulo je 144 ljudi.

Na snazi je policijski čas od petka u 18, do ponedeljka u pet časova, dok će penzioneri moći da se prošetaju u nedelju u za to predviđenom vremenskom okviru.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.