Zdravlje

Postoji li veza između be-se-že vakcine i korone? Evo šta kaže dr Kon

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, o vakcini koja je u Srbiji obavezna i njenoj mogućoj vezi sa otpornošću na korona virus.

Epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon gostovao je u emisiji "Jutro" na Prvoj i pričao o toku epidemije korona virusa u Srbiji.

On je ponovio da bi trebalo poštovati mere, ako ne želimo još jedan talas virusa tokom leta. Pričao je i o vakcini protiv korone, kao i povratku dece u škole i vrtiće.

Govoreći o brojkama umrlih u odnosu na milion stanovnika, koje su u nekim zemljama ohrabrujuće, Kon je rekao da veliki broj faktora utiče na broj umrlih.

"Teško je proceniti šta sve utiče na tu računicu, mnoge zemlje, Kina među njima, revidirale su svoj broj žrtava vremenom. Nije isključeno da ćemo i mi u nekom trenutku dodati broj na svoje cifre, reč će biti o umrlima koji nisu bili testirani, ali jesu umrli od posledica infekcije," rekao je on.

Govoreći o faktorima koji utiču na broj zaraženih i umrlih u Srbiji, Kon je potvrdio da je moguće da je vakcina be-se-že, obavezna kod nas, jedan od faktora koji povećavaju imunitet stanovništva na infekciju.

"Vakcina be-se-že može da bude nešto što je imalo uticaja, i to će dalje biti tema rasprave," rekao je on.

VAŽNO!

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su zaražene 7.483 osobe, od kojih je 88 dece. Preminulo je 144 ljudi.

Na snazi je policijski čas od petka u 18, do ponedeljka u pet časova, dok će penzioneri moći da se prošetaju u nedelju u za to predviđenom vremenskom okviru.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.