Zdravlje

ODLIČNO STOJIMO: Smrtnost u Švajcarskoj 10 puta veća, u Italiji čak 177

Izvor mondo.rs

Svaki je život poseban i vredan i svaka je smrt težak gubitak pa je poređenje teško, ali ako se pogleda smrtnost od korona virusa, Srbija tu stoji odlično u poređenju sa nekim razvijenim zemljama Evrope.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

"Ako gledamo taj segment, mi smo među najboljima u Evropi. Imamo dva umrla građanina na sto hiljada stanovnika. Ako poredimo sa drugima - deset puta smo bolji od Švajcarske, kod njih je hiljadu puta veća smrtnost, trideset puta je veća u Belgiji. Takođe, u Španiji je 156 puta veća smrtnost nego u Srbiji, a ta zemlja ima sedam puta više stanovnika nego mi. Italija, koja ima osam ili devet puta više stanovnika, ima 177 puta veću smrtnost nego Srbija", rekao je prof. dr Zoran Gojković, sekretar za zdravstvo AP Vojvodine, odgovarajući na pitanje novinara zašto je Srbija danas poslala pomoć u zaštitnoj opremi Italiji a mediji izveštavaju da naši lekari nemaju zaštitu opremu.

"To je rezultat naše politike i to je zasluga zdravstva, građana, vlasti... To niko ne može da ospori, mogu samo da pojedinci da opovrgavaju, samo ne znam kako. Srbi su human narod i pripremili smo se... ", naveo je Gojković i rekao da prijateljstva, kao ono što je sa Italijom, treba čuvati.

"Srbi su human narod, pripremali smo se, imamo dovoljno svega, i možemo da pomažemo prijateljima. Italija je veliki prijatelj Srbije, bili su prvi kad su nam pomogli kad su bile poplave. Prijateljstva treba negovati, nikad se ne zna kad će vam biti pomoć nekoga".

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci Institut Batut