Zdravlje

Kako se zemlje u regionu bore sa korona virusom?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug Izvor SRNA

Poslednji podaci iz zemalja u našem okruženju.

U Republici Srpskoj je žena iz Prijedora (65) preminula je od posledica virusa korona na Klinici za infektologiju u Banjaluci, tri osobe su novozaražene, a novo žarište je u opštini Oštra Luka.

Kada je reč o novozaraženima, obolela je medicinska sestra koja živi u Prijedoru, a radi na UKC Republike Srpske u Banjaluci, zatim medicinski tehničar iz Doma zdravlja Oštra Luka i ćerka vozača Hitne pomoći u Oštroj Luci koji je, takođe, zaražen. 

U Oštroj Luci zabeležen je još jedan slučaj zaraze, a reč je o starijem čoveku koji je bio u prijedorskoj kovid bolnici i zbog težih simptoma prebačen u Kliniku za infektivne bolesti u Banjaluku.

Broj obolelih u Federaciji BiH u protekla 24 časa porastao je za 25 novih slučajeva, izjavio je član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva Sanjin Musa. Virus korona sada je potvrđen kod ukupno 811 ljudi. 

U bolnicama na području FBiH trenutno se leči 49 pacijenata, a pet je na respiratoru. Oporavilo se 235 pacijenata, a od toga 25 u poslednja 24 časa, preneli su federalni mediji. Preminulo je 32 ljudi, 18 muškaraca i 14 žena.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata sedam novoobolelih od korona virusa, oporavilo se 52, a umrlo troje, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite. Tako je od početka epidemije u Hrvatskoj ukupno 2.016 potvrđenih slučajeva kovida-19, od kojih se oporavilo 1.034, a umrlo 54.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su od juče umrle tri starije osobe, koje su bile teško bolesne: u Zagrebu 98-godišnjakinja i 68-godišnjak i u Splitu 90-godišnjak.

U Severnoj Makedoniji danas je registrovano da su još dve osobe umrle od korona virusa i ukupan broj umrlih je 59. Od bolesti kovid-19 umrli su jedan 36-godišnji Gostivarac koji je bio gojazan i 23-godišnjak iz Skoplja s Daunovim sindromom. Od juče do danas registrovano je još 37 pacijenta koji su ozdravili, a broj izlečenih dostigao 374. U poslednja 24 sata potvrđen je 41 novi slučaj zaraze korona virusom, te broj ukupno dijagnostikovanih u Severnoj Makedoniji iznosi 1.367, od čega su 934 aktivni slučajevi.

VAŽNO!

U Srbiji je registrovano 7.779 obolelih od korona virusa, preminula je 151 osoba, a izlečeno je 1.152 ljudi.

Na snazi je policijski čas od petka u 18, do ponedeljka u pet časova, dok će penzioneri moći da se prošetaju u nedelju u za to predviđenom vremenskom okviru.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.