Zdravlje

Dr Kisić: Šta se dogodilo u Negotinu, kako je korona ušla u Dom za stare

Autor Maja Gašić

Postoje dva moguća objašnjenja za ovu situaciju.

Izvor: SLOBODAN MILJEVIC/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

U poslednja 24 časa prijavljeno je 30 novoobolelih u Negotinu, u Gerontološkom centru "Radost". Kako su naši stručnjaci rekli, ovaj grad je novo žarište epidemije. 

"Isto kao i u Nišu, ova situacija je apsolutno mogla da se spreči, to je ono čega smo se pribojavali. Teško je retrogradno ispitati, ali epidemiološka istraživanja pokazuju da je reč ili o nedozvoljenim posetama, bez obzira koliko one kratke bile i činile se bezbedne, ipak su rizik.

Druga varijanta jeste da je zdravstveni radnik bez simptoma uneo zarazu, što su manje šanse jer su svi nosili zaštitnu opremu. Dovoljna je manja nepažnja i kad se unese, virus se jednostavno širi. To se pokazalo i u Nišu, da su ove osobe podložnije težim formama zaraze gde je, nažalost, moguć smrtni ishod. U Nišu je većina osoba imala blage simptome, čak nikakve, sreća da su pacijenti prebačeni u KC Niš, ali desilo im se naglo pogoršanje i završilo se fatalno. To znamo da se dešava gde su stare osobe, zato je akcenat na prevenciji, da se ne desi ovo. Sada, kada imamo zaravnjenje te krive, dešavaju se akcidenti koji promene situaciju i toga moramo da se pazimo", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević u "Nacionalnom dnevniku" na TV Pink. 

VAŽNO!

U Srbiji je registrovano 7.779 obolelih od korona virusa, preminula je 151 osoba, a izlečeno je 1.152 ljudi.

Na snazi je policijski čas od petka u 18, do ponedeljka u pet časova, dok će penzioneri moći da se prošetaju u nedelju u za to predviđenom vremenskom okviru.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.