Zdravlje

Kosjerić i dalje odoleva koroni, novi slučajevi u Zlatiborskom okrugu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kosjerić je i dalje jedina opština u Zlatiborskom okrugu gde nema zaraženih korona virusom.

Dok se Srbija već sedmu nedelju bori sa korona virusom Kosjerić, varoš između Užica i Valjeva, odoleva ovom nevidljivom neprijatelju.

Kosjerić sa 12.000 stanovnika je jedina opština u Zlatiborskom okrugu koja nema nijedan potvrđen slučaj infekcije.

Predsednik opštine Žarko Đokić kaže za Tanjug da je zahvalan građanima što se pridržavaju svih mera i što samo po potrebi izlaze na ulice, koje se svakodnevno dezinfikuju, povratnicima iz inostranstva koji poštuju izolaciju i policiji koja sve to nadzire.

"Prvih dana imali smo 56 povratnika iz inostranstva kojima je određena izolacija od 28 dana, a sada imamo 14 lica u izolaciji. Samo jedna prijava je bila do pre sedam dana kada je napisano 11 prijava za momke koji su se okupili na druženju", priča Đokić.

O disciplini u ovom gradiću govori i to što je većina uslužnih delatnosti, kojima nije na početku izrečena mera zabrane rada, prekinula svoje poslovanje, a ovih dana su neki od njih u skladu sa ublažavanjem mera počeli i da rade.

U Zlatiborskom okrugu od poslednjeg izveštaja do danas testirane su još 44 osobe od kojih je pet pozitivno na korona virus, tri u Užicu i po jedna u Arilju i Bajinoj Bašti.

Od početka epidemije testirano je 877 osoba, a ukupno je potvrđeno 97 slučajeva infekcije korona virusom. Najviše zaraženih je u Užicu - 30, Bajinoj Bašti 18, Novoj Varoši i Arilju po 10, Prijepolju devet, Priboju sedam, Požegi šest, Sjenici pet i Čajetini dva.

Oporavilo se 19 osoba, a umrlo sedmoro u Zlatiborskom okrugu od covid-19.

VAŽNO!

U Srbiji je registrovano 7.779 obolelih od korona virusa, preminula je 151 osoba, a izlečeno je 1.152 ljudi.

Na snazi je policijski čas od petka u 18, do ponedeljka u pet časova, dok će penzioneri moći da se prošetaju u nedelju u za to predviđenom vremenskom okviru.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.