Zdravlje

Virus korona u regionu: Nove žrtve u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug Izvor SRNA

Evo novih informacija o korona virusu u regionu...

Osamdesettrogodišnji muškarac, koji je bio pozitivan na virus korona, preminuo je u Internoj klinici Kliničkog centra Crne Gore.

On je sedma žrtva virusa korona, imao je teška hronična oboljenja, a u Klničkom centru je lečen od 23. marta.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno se leči 12 pacijenata od Kovoda-19, od kojih su dva životno ugrožena.

U Crnoj Gori je od 17. marta 321 osoba zaražena ovim virusom, od kojih su 153 izlečene. 

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) u poslednja 24 sata potvrđeno je još 15 slučajeva korona virusa, tako da je ukupan broj inficiranih 826.

"Od ukupnog broja zaraženih je 445 žena i 381 muškarac", rekao je portparol Federalnog ministarstva zdravlja Zlatan Peršić, prenosi Klix.

On je naveo da je u bolnicama u Federaciji BiH trenutno nalazi 48 pacijenata, od kojih je pet na respiratoru.

Oporavilo se 256 pacijenata, a od korona virusa preminule su 32 osobe.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je od virusa Kovid-19 obolelo još 14 osoba, čime je broj ukupno zaraženih porastao na 2.030, izjavio je danas hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš.

On je na konferenciji za novinare rekao i da je preminula jedna osoba, štićenik doma za starije iz Splita, prenosi zagrebački portal Index.

U Hrvatskoj je do sada preminulo ukupno 55 osoba, a od visusa se do sada oporavilo 1.103 osoba.

Direktorka zagrebačke infektivne klinike "Fran Mihaljević", Alemka Markotić ocenila je da situacija ide na bolje o čemu govori podatak da u bolnici ima sve više mesta za nove bolesnike.

"Postigli smo dobre rezultate. Nemojte da opet imamo nove bolesnike. Odradimo prvu fazu popuštanja dobro, diciplinovano i promišljeno. Za očekivati je da će leto, ako se budemo dobro ponašali, biti sa manje bolesnih. Ali moramo biti svesni da ovo može biti sezonski i moramo biti, ne u grču ali oprezni", rekla je ona.

VAŽNO!

U Srbiji je registrovano 7.779 obolelih od korona virusa, preminula je 151 osoba, a izlečeno je 1.152 ljudi.

Na snazi je policijski čas od petka u 18, do ponedeljka u pet časova, dok će penzioneri moći da se prošetaju u nedelju u za to predviđenom vremenskom okviru.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.