Zdravlje

Novi podaci iz Velike Britanije: I ONI su ugroženiji korona virusom?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Statistički podaci o obolelima u Velikoj Britaniji doveli do novih zapažanja!

Statistički podaci u Velikoj Britaniji pokazuju da su etničke manjine, a posebno crnci, mnogo više pogođene bolešću i mnogo je verovatnije da će umreti nakon sto se zaraze virusom korona.

Ovakve ocene preneo je portal Europe Today na osnovu studije koja pokazuje Velikoj Britaniji, gde je etnička raznolikost mnogo raširenija nego na drugim mestima, podaci pokazuju da ne-belci umiru više od zaraze Covid-19.

Sudija je urađen na bazi podataka britanskog Nacionalnog Sistema za zdravstvo i Nacionalnog statistickog zavoda, preneo je "Tajms" sa podacima koji govore da stopa smrtnosti pokazuje da je na svakih 100.000 stanovnika, do sada korona virus pogodio 23 odsto "belih" Britanca, 27 odsto osoba azijskog porekla i čak 43 odsto onih koji su poreklom iz Afrike.

Podaci takođe otkrivaju velike razlike u okviru iste etničke manjine: stopa smrtnosti za građane poreklom iz Bangladeša je 20 odsto na 100.000, što je niži procenat nego broj preminulih britanskih belaca, dok smrtnost među onima koji su poreklom sa Kariba, taj postotak čak dostiže 69 odsto .

"Svako ko tvrdi da ovaj virus ne diskriminiše, ili ne gleda brojeve ili ne želi da prizna istinu", kazao je za britanski list Trevor Filips, bivši šef Odbora za ljudska prava, od koga je vlada zatražila da analizira podatke o tome da li Covid-19 pogađa nejednako građane različitog etničkog porekla.

Podaci koje je objavio Nacionalni centar za reviziju i istraživanje pokazali su da je do sada od 2.249 kritično bolesnih pacijenata na intenzivnoj nezi njih više od 30 odsto pripadalo etničkom poreklu drugačijem od belaca, koji u Britaniji čine samo 19 odsto ukupnog broja stanovnika.

Najveći uticaj virus ima na crnu zajednicu i verovatno nije povezan s pitanjima "rase", već sa socijalnim pitanjima.

Pisac poreklom iz Šri Lanke, Ambalavaner Sivanandan, koji je i direktor emeritus Instituta za rase u Londonu kaze: "Danas je linija boje kože, linija siromaštva. Nažalost, čini se da to još uvek važi u Velikoj Britaniji kao i u Sjedinjenim Državama, gde podaci govore o ogromnoj nesrazmeri između smrti belaca i crnaca".

Podatke o stopi smrtnosti među ljudima različitog etničkog porekka, komentarisao je i gradonačelnik Londona Sadik Kan (njegova porodica je poreklom iz Pakistana).

"Neprijatna je istina da su ljudi koji pripadaju etničkim manjinama većinom oni koji žive u siromašnim i pretrpanim stanovima ili u porodicama u kojima više generacija živi pod jednim krovom. I činjenica je da oni imaju veću verovatnoću da će živeti u siromaštvu ili raditi na nesigurnim poslovima sa niskim platama, a mnogi jednostavno nemaju taj luksuz da mogu sigurno da rade od kuće za vreme karantina", rekao je gradonačelnik Londona Kan.

VAŽNO!

U Srbiji je registrovano 7.779 obolelih od korona virusa, preminula je 151 osoba, a izlečeno je 1.152 ljudi.

Na snazi je policijski čas od petka u 18, do ponedeljka u pet časova, dok će penzioneri moći da se prošetaju u nedelju u za to predviđenom vremenskom okviru.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.