Zdravlje

Predrag Kon: Evo kada TAČNO očekujem drugi talas korona virusa!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pročitajte šta kaže epidemiolog dr Predrag Kon o novom talasu korona virusa u Srbiji i svetu!

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon u nedelju je ponovio da nas očekuje još jedan nalet korona virusa ove jeseni.

Kon je na obraćanju Kriznog štaba rekao da je, po njegovom iskustvu sa virusom gripa, novembar mogući trenutak povratka virusa.

"Svi nagađamo, bilo šta da se kaže je čista spekulacija, razmišljanje, promišljanje o tome šta se može dogoditi. Iz dana u dan se povećava verovatnoća da će se pojaviti drugi talas. Slušao sam profesora Radovanovića da je moguć drugi talas pred leto ili na leto ako ne budemo poštovali mere. Tačno je, ali se iskreno nadam da se to neće desiti. Čak sam i duboko ubeđen u to", rekao je Kon.

"Pojava talasa kada virus pređe na južnu hemisferu i vrati se nazad je moguć, ako virus preživi. Zato neki govore u septembru. Moje iskustvo sa gripom je da će to da se desi u novembru. To su samo utisci," ponovio je on i dodao da će ipak biti potrebno da se urade ispitivanja imuniteta pre donošenja konačne procene.

VAŽNO!

Prema poslednjem preseku 26. aprila u 15 časova, u Srbiji je od korone obolelo 8.042, a preminulo 156 ljudi.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.