Zdravlje

U Vojvodini manji broj novoobolelih, većina novozaraženih iz jednog grada

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Vojvodini primetan trend smanjenja broja obolelih - od 239 testiranih, 19 novozaraženih!

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) trenutno je 72 pacijenta koji su pozitivni na korona virus, a od ukupno 239 tesitiranih, novozaraženih je 19 i većina je iz Vršca, rečeno je danas na konferenciji pokrajinskog štaba.

Na Novosadskom sajmu se nalazi 61 pacijent, u Pančevu 95, a u Banji Junaković 56, najnoviji su podaci Pokrajinskog štaba.

"Rezultat koji Vojvodina ima je izuzetan kada se uporede brojke sa drugim delovima države", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na današnji dan, rekao je on, gledajući od pojave virusa, ukupno je testirano 7.190 ljudi na teritoriji Vojvodine, a pozitivno je bilo 656.

"Samo juče testirano je 239, pozitivno je 19. Najveći broj od tih 19 koji su testirani nalazi se u Vršcu. Postoji trend smanjenja broja obolelih u Vojvodini. Ukupno iz Kliničkog centra Vojvodine do sada je otpušteno 150 ljudi, a samo u toku jučerašnjeg dana devet pacijenata je otpušteno iz KCV-a. Iz bolnice u Pančevu do sada je otpušteno 170 pacijenata Od 6. marta do danas umrlo je 18 pacijenata u KCV", rekao je Mirović.

On je zahvalio medicinskim radnicima, disciplinovanim građanima i zaposlenima u domovima socijalne zaštite.

Mirović je rekao da su od ukupno 92 doma socijalne zaštite u Vojvodini, u kojima ima 11.389 korisnika i zaposlenih, samo dve osobe zaražene.

"U domu u Molu zaposleni se nalaze u karantinu zbog slučaja zaraze, domovi u Novom Sadu, Veterniku, Bačkoj Palanci i Vrbasu preventivno su stavljeni u karantin", rekao je Mirović.

On je najavio i da će nekoliko dana zaposlenima u zdravstvenom sistemu koji imaju niža primanja podeliti više od 17.000 paketa sa namirnicama i ostalim potrepštinama kao vid podrške jer su doprineli da se Vojvodina pokaže kao region sa najmanje zaraženih.

U KCV je trenutno slobodno 76 respiratora.

Na respiratoru je trenutno sedam pacijenata obolelih od Covid-19, a 11 pacijenata koji nisu oboleli od virusa korona je na veštačkoj ventilaciji.

Mirović je rekao da će danas biti usvojen rebalans budžeta Pokrajine, koji će biti umanjen za 4,24 milijarde dinara, što je 5,43 odsto. Rekao je da će Pokrajina od nekih investicija odustati, ali one se, kako je rekao, mogu nabrojati na prste jedne ruke.

VAŽNO!

Prema poslednjem preseku 26. aprila u 15 časova, u Srbiji je od korone obolelo 8.042, a preminulo 156 ljudi.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.