Zdravlje

Dobre vesti iz "Mišovića": Drastično opada broj novih pacijenata!

Izvor Tanjug

U poređenju sa prvim nedeljama epidemije, oseća drastičan pad u broju novoprimljenih pacijenata, kaže dr Predrag Savić, zamenik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović", koji od 19. marta funkcioniše kao kovid bolnica.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Više od 850 kovid pacijenata prošlo je kroz KBC "Dr Dragiša Mišović", ustanovu koja je među prvima pretvorena u kovid bolnicu, a više od 450 obolelih je izlečeno i pušteno kući, kaže zamenik direktora te ustanove Predrag Savić.

Ističe takođe da se, u poređenju sa prvim nedeljama epidemije, oseća drastičan pad u broju novoprimljenih pacijenata.

U KBC "Dragiša Mišović", koja je 19. marta pretvorena u kovid bolnicu, trenutno je zbrinuto 245 pacijenata obolelih od Kovida 19, od kojih je 42 dece smeštenih u bolnicu za pedijatriju, gde su i 24 majke.

"Trenutno imamo tri porodilje i tri bebe", kaže Savić za Tanjug.

Dodaje da je na respiratoru 20 pacijenata, od kojih je 15 intubirano, a petoro je na neinvanzivnoj ventilaciji.

Posle Infektivne klinike i Klinike za pulmologiju KCS, KBC "Dr Dragiša Mišović" je zbog svojih kapaciteta bio namenjen da primi prvi udar i nalet pacijenata.

"Naša bolnica za ginekologiju je pretvorena u kovid porodilište, ginekološke operacije kod pacijentkinja pozitivnih na Kovid 19 su obavljane u našsoj klinici", rekao je Savić.

Prema njegovim rečima, od početka epidemije u porodilištu je rođeno sedam beba, od kojih su četiri bebe bile negativne i bile su izolovane u bolnicu za pedijatriju, a tri su bile pozitivne.

"Imali smo sreću, jer smo se na vreme pripremili i preduzeli sve mere zaštite i pre nego što je naša ustanova pretvorena u kovid bolnicu", rekao je Savić.

Naveo je i da se od 1.220 zaposlenih u toj ustanovi, 16 medicinskih radnika inficiralo, a imali su blaže i teže kliničke slike. "U ovom trenutku šest naših kolega je na bolničkom lečenju'', kaže Savić.

Priča da je jedan najtežih trenutaka u borbi sa epidemijom za tu ustanovu bio je kada je na mehaničkoj ventilaciji bilo 47 pacijenata, više od 17 pacijenata moralo je da bude podvrgunto postupku traheotomije, zbog dugotrajnog lečenja i intubacije.

Dodaje i da je sedam pacijenata dekanilisano i oni su sada u dobrom stanju, njihovo lečenje napreduje i brzo će biti pušteni kući.

"To znači da su bili na ivici na smrti, ali su se oporavili uz pomoć naših zdravstvenih radnika. Rezultati su više nego dobri", rekao je Savić.

Kaže i da je u "piku" epidemije u toj ustanovi bilo smešteno oko 350 pacijenata, sada se oseća pad novoprimljenih, ali je, ukazuje, nezahvalno govoriti kada se će sve vratiti u pređašnje stanje, a mere su se pokazale kao vrlo dobre.

"Voleli bismo da se što pre završi epidemija i da se bavimo našim osnovnim zanimanjem", kaže Savić.

Navodi i da zaštitne opreme ima više nego dovoljno, da je država obezbedila sve što je bilo potrebno.

"Imamo kvalitetnu opremu, a u prilog tome govori i mali broj zaraženog osoblja u našoj ustanovi. Inače, na svaka dva sata se dezinfikuje i unutrašni i spoljašni deo bolnice", rekao je Savić.

VAŽNO!

Posle više od mesec dana frizerski i kozmetički saloni u Srbiji počeli su da rade, kao i teretane i fitnes centri, uz obavezno zakazivanje i u skladu sa propisanim merama za zaštitu od korona virusa.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.