Zdravlje

NAJNOVIJI PODACI: U Srbiji još 6 preminulih i 233 novoobolelih

Izvor mondo.rs

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 3.614 uzoraka osoba koje su zadovoljavale kriterijume slučaja, od čega je 233 pozitivnih.

Od korona virusa u poslednja 24 sata preminulo je još 6 osoba, 3 muškarca i 3 žene. Četvoro preminulih bili su korisnici gerijatrijske ustanove u Nišu.

Na respiratoru je 85 pacijenata.

Ukupno je do 27. aprila u 15 časova u našoj zemlji testirano 67.917 ljudi.

Zaraženo je 8.275 osoba.

Hospitalizovan je 2.701 pacijent.

Od početka epidemije, od posledica infekcije korona virusom preminule su ukupno 162 osobe.

Smrtnost je 1,96%.

Ozdravilo je 1.209 ljudi.

Pročitajte pregled obraćanja Kriznog štaba na našem portalu.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci Institut Batut

Zaključno sa današnjim danom su u ustanovama za starije potvrđena 564 pozitivna korisnika i 149 zaposlenih. Do sada je virus detektovan u 30 ustanova.

Ukupan broj izlečenih korisnika iznosi 75, a broj izlečenih zaposlenih je 24.

Do danas je preminulo više od 30 korisnika Gerijatrijskog centra Niš.

"Ukupan broj umrlih iz Gerijatrijskog centra u Nišu, tačan broj je veći od 30. To je podatak koji nam govori koliko je visoka stopa smrtnosti u ovoj populaciji. Većina njih u početku nije imala nikakve simptome ili je imala blage oblike bolesti", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je i da je situacija u Negotinu "mogla da se spreči".

"Iz Negotina je tokom noći u KC Niš transportovano 47 korisnika i zaposlenih. Njih 37 je transportovano u kovid bolnicu u Sokobanji, sedam je ostalo u Nišu, a troje je smešteno u privremenu bolnicu u Niškoj banji. Do inficiranja je došlo nakon uvođenja mera i zabrane poseta. Još jednom ponavljamo da je to apsolutno moglo i trebalo da se spreči", rekla je ona.

"S obzirom na to da su to korisnici koji ne napuštaju ustanovu moguća su dva scenarija. Ili da je bila poseta koja je očigledno nedozvoljena ili se radi o osobi koja je zaposlena. Obično se istraživanjem utvrdi niz potencijalnih ponašanja koji su mogli da budu faktor rizika."

VAŽNO!

Posle više od mesec dana frizerski i kozmetički saloni u Srbiji počeli su da rade, kao i teretane i fitnes centri, uz obavezno zakazivanje i u skladu sa propisanim merama za zaštitu od korona virusa.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Tagovi