Mere zaštite od korona virusa koje je donela Vlada postepeno se ublažavaju, a za nas je sada, više nego ikada, važno da poboljšamo imunitet.
Kako smo više od mesec dana uglavnom provodili u kući, odbrambeni sistem nam nije na zavisnom nivou, a jedan od načina da ga ojačamo pre nego što se vratimo na posao, jeste kroz ishranu.
Kad govorimo o hrani i imunitetu, svi prvo pomislimo na limun i druge citruse, ali vitamin C nije jedini koji nam pomaže da se izborimo protiv infekcija. Evo koji nutrijenti najefikasnije podižu naš odbrambeni sistem:
Vitamin C – ima ga u limunu, ali još više u zelenom lisnatom povrću, poput kupusa i spanaća, kao i u bobičastom voću, a naročito u jagodama.
Vitamin E – moćan antioksidans koji pomaže organizmu da izbori sa infekcijom. Najviše ga ima u koštunjavom voću, bademima, lešnicima, kikirikiju i semenkama suncokreta.
Vitamin B6 – važan vitamin koji učestvuje u gotovo 200 biohemijskih reakcija u telu. Naći ćete ga u bananama, belom pilećem mesu, tunjevini i leblebijama.
Vitamin A – karotenoidi poput onih iz šargarepe ili bundeve imaju antioksidantni efekat koji pomaže imunom sistemu u borbi protiv infekcija.
Vitamin D – još jedan vitamin neophodan za poboljšanje imuniteta krije se u mleku i masnoj ribi, ali mnogi ljudi imaju problema sa njegovom apsorbcijom, pa je preporučljivo uzimanje suplemenata i boravak na dnevnoj svetlosti, s obzirom na to da sunčevi zraci aktiviraju njegovu proizvodnju.
Folna kiselina – odnosno vitamin B9, sprečava umor i depresiju, a prirodno ga najviše ima u pasulju i grašku.
Gvožđe – pomaže u dopremanju kiseonika u ćelije. Najzastupljenije je u crvenom mesu i spanaću.
Selen – nedostatak selena veoma brzo slabi imuni sistem. Zato ga uzimajte putem jaja, iznutrica i brokolija.
Cink – neophodan je za imunitet, deluje protivupalno a pomaže i bržem zarastanju rana. Ovim mineralom su bogati morski plodovi poput školjki.