Zdravlje

Korona virus u regionu: Evo kakva je situacija u zemljama okruženja

Izvor mondo.rs Izvor Agencije

Novi presek iz Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj su potvrđena dva slučaja novoobolelih od korona virusa i sada ih je ukupno 708, a 369 ih je oporavljeno.

Od posledica korona virusa do sada je u Republici Srpskoj umrlo 28 osoba. Ukupno testiranih je 11.420.

Dva nova slučaja zaraze registrovani su na osnovu 338 laboratorijskih uzoraka iz 34 opštine u Republici Srpskoj. Reč je o jednom muškarcu mlađe i jednom srednje životne dobi iz Banjaluke.

Ove osobe imaju simptome bolesti izazvane novim virusom korona COVID 19, ali bez jasne epidemiološke veze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata obolelo šest osoba, a preminule su tri, saopštila je danas slovenačka vlada.

Time je ukupan broj zaraženih poorastao na 1.408, a preminulih na 86, dok se od ukupnog broja obolelih njih 78 nalazi u bolnici, a najviše obolelih registrovano je u Ljubljani, prenosi STA.

U poslednja 24 časa od posledica virusa korona u Hrvatskoj su preminula četiri lica, a potvrđeno je osam novozaraženih, čime je ukupan broj dostigao 2.047 osoba.

Broj preminulih od početka epidemije virusa korona porastao na 63, prenose hrvatski mediji.

U Federaciji BiH je u poslednja 24 časa testirano 687 osoba, od kojih je 18 pozitivno na virus korona, potvrdio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizovano 45 pacijenata, a šest pacijenata je na respiratoru.

"U FBiH je do sada testirano 15.745 osoba, a virus korona je pronađen kod 855. I dalje se ovaj virus nešto češće detektuje kod žena nego kod muškaraca", rekao je Pehar, uz napomenu da su se nakon pozitivnih nalaza do sada oporavile ukupno 302 osobe.

U Crnoj Gori i dalje nema novozaraženih korona virusom, a do sada je zaražena ukupno 321 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje.

"Od jučerašnjeg preseka stanja pa jutros do 8.45 sati laboratorije Instituta završile su analizu 57 uzorka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije novim korona virusom", navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori ni u jučerašnjem preseku nije zabeležen novi slučaj korona virusa.

VAŽNO!

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.