Zdravlje

"Povratak dece u vrtiće ne nosi veći rizik od onog u porodici"

Izvor mondo.rs

Procenjeno je da rizik po decu koja krenu u vrtiće nije veći po njih nego u porodičnim uslovima. Mere predostrožnosti u školama u dnevnom boravku neće se puno razlikovati od onih u vrtićima - možda samo sa starijom decom bude lakše...

Ilustracija
Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

"Nijedna mera nije donesena da se neki deo populacije stavi pod veći rizik", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta "Batut".

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je krizni štab odlučivanja o tom pitanju zasnovao na iskustvima iz drugih zemalja i dokazima da i deca mogu da se inficiraju virusom, ali da po pravilu ili nemaju simtome ili imaju blagu kliničku sliku.

 "Kod 100 dece u Srbiji potvrđeno je prisustvo korona virusa, a većina je ozdravila ili nisu imali simptome ili su imali blage simptome bolesti", rekla je dr Kisić.

Potvrđeno je za sve mesece da srećom u dečjoj populaciji virus prolazi kroz blage oblike i kliničke slike koje liče na prehladu, rekla je doktorka.

Ona je naglasila da će u vrtićima biti preduzete mere slične onima koje su opšte mere prevencije prema kapljičnim infekcijama, i inače se sprovde u vrtićima u sezoni gripa, kao što je provera temperature na primer.

Doktor Branislav Tiodorović rekao je da vrtići jasno i precizno moraju da omoguće primenu mera, od ulaska kroz dez-barijeru, kompletno praćenje deteta.

"Decu moramo da učimo kako se štititi zavisno od uzrasta i to će biti veliki zadatak vaspitačica. Svi moramo da shvatimo da život neće biti kao pre pandemije", rekao je doktor.

"Ono što več imamo kao najavu je da veliki broj roditelja neće dati decu u vrtiće, rešiće to ili sa poslodavcem ili će napraviti takav raspored da mogu da budu sa detetom. Ali za neke će morati vrtići da rade a dobiće direktno od Instituta Batut uputsvtvo kako da funkcionišu", rekao je dr Tiodorović.

Na pitanje kako će se sprovesti dnevni boravak u školama, Tiodorović kaže da ne vidi veliku razliku u riziku u školskim ustanovama.

"Za boravak je vrlo jasno da su neophodni da bi stavrno mogli oni koji žele i moraju da nastave rada, razlike u ozbiljnosti mera u vrtićima i boravcima - pa velike razlike nema. Možda će deca u boravku lakše prihvatiti edukaciju oko zaštitne opreme", rekao je Tiodorović.

On je rekao da će deci biti preporučeno da budu u manjim grupama, da se obezbedi distanca i da oni koji su sa njima - vaspitači ih uče kako da se ponašaju.

"Naučimo li ih sada zaštitne mere, da peru ruke, ne samo pre jela i posle toaleta...Moraju se navikavati i u vrtićima i u boravku da su vaspitači tu da ih uče, a ne samo da ih čuvaju", rekao je Tiodorović.