Zdravlje

Dr Kisić o zaraženim zdravstvenim radnicima u Vršcu

Izvor mondo.rs

U Domu zdravlja u Vršcu je zaraženo 19 medicinskih radnika.

Za pet dana na prisustvo virusa SARS-CoV-2 testirano je 690 građana Vršca, Bele Crkve, Pladišta i Alibunara od kojih je 46 pozitivno na virus, od čega je 19 radnika zdravstvenih ustanova u Vršcu, saopštila je danas Pokrajinska vlada Vojvodine.

Od tog broja u opštoj bolnici u Domu zdravlja u Vršcu zaraženo je 17 zdravstvenih radnika dva nezdravstvena navodi se u saopštenju.

"Njih 16, koji su bez ikakvih tegoba, izuzev jednog lekara sa lakom kliničkom slikom, premešteno je u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju 'Junaković' u Apatinu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su dve medicinske sestre hospitalizovane u beogradski KBC "Dragiša Mišović", dok se jedna nalazi u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu i stabilnog je opšteg stanja.

Od preostalih 27 obolelih, pet je hospitalizovano u KCV, a jedan u Opštoj bolnici u Pančevu i oni su takođe stabilnog opšteg stanja, saopštila je Pokrajinska vlada.

O situaciji u Vršcu, govorila je dr Darija Kisić Tepavčević na današnjoj konferenciji za štampu. 

"Postoje podaci da je potvrđen virus kod zdravstvenih radnika, svi oni su izolovani i vršila se preraspodela zdravsvenih radnika, služba se odvija neometano", kaže dr Kisić koja je odgovorila i na neke glasine da je u tom gradu bilo fizičkih sukoba i propusta u testiranju: "Nisam upoznata sa fizičkim sukobom u Vršcu... To jeste ustanova koja je bila u grupi visokog rizika, ali sama činjenica da ima određena oboljenja nije sama po sebi indikacija. Postoji čitav niz indikacija i ako neko radi u toj ustanovi to nije jedino indikacija. Verujem da su zaposleni imali sreću da nemaju simptome. Da je bilo slučajeva kovid-19, to niko ne bi mogao da sakrije. Sve podatke iznosimo transparentno i sve što znamo. U sklopu proširenog testiranja se ne testira na lični zahtev, radi se po inikacijama na različite grupe, prvo na rizične. Ako nisu testirani, nisu imali simptome."

VAŽNO!

U Srbiji je prema poslednjem preseku u 15 h 28. aprila povrđena zaraza kod 8.497 ljudi, ozdravilo je 1.260, a preminulo 168 ljudi. 

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.