Zdravlje

Stručnjak: Do sada su svi kukali da žele napolje, a sada hoće u teretane!

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Pitanje koje mnoge brine: kako održati distancu u teretani, kod frizera...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković gostovao je večeras u emisji "Upitnik" na RTS, gde je, između ostalog, govorio i o merama kojih ćemo morati da se pridržavamo u frizerskim i salonima lepote...

Gojković je rekao da bi u teretane prvenstveno trebalo da idu profesionalni sportisti, kojima je to neophodno. Ipak, sudeći po interesovanju naših sugrađana, veliki broj ljudi koji su navikli da budu fizički aktivni nisu mogli da dočekaju da dočekaju da se fitnes centri otvore.

"Do sada su svi kukali da hoće da izađu napolje, a sad svi hoće u teretane", kaže Gojković i napominje da distanca mora da se drži. 

"U Švajcarskoj, zemlji sa možda najboljim ekonomskim standardnom u Evropi, državi gde je fantastična zdravstvena služba, a ovo pouzdano znam, rekli su starijim građanima da ko se bude razboleo od kovida da za njega nema respiratora. Poenta je da se moramo čuvati, da moramo čuvati jedni druge i starije." 

Koliko dugo će stariji morati da budu oprezni, da nose maske, kada će moći da viđaju unuke, da ih čuvaju?

"Videćemo, pratićemo broj obolelih. Ne možemo da kažemo da ćemo imati nula obolelih, virus je svuda na planeti. Videćemo kao će se pandemija kretati. Moramo da budemo odgovorni, da državu vratimo u stanje od kojeg ćemo svi imati koristi", zaključio je Gojković. 

VAŽNO!

Prema preseku za 28. april, broj obolelih od korona virusa u Srbiji je 8.497. Ozdravilo je 1.260 ljudi.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.