Zdravlje

U SAD porodični pas zaražen korona virusom - šta o tome kažu stručnjaci

Izvor mondo.rs

U Severnoj Karolini porodični pas zaražen korona virusom, stručnjaci kažu - nema dokaza da životinje mogu da prenose virus!

Pas iz Severne Karoline zaražen je korona virusom, nakon što je zajedno sa celom porodicom Meklin testiran, kao deo studije Univerziteta Djuk.

Autor studije Kris Vuds kaže da su naučnici uzimali uzorke i od kućnih ljubimaca da bi videli kako se korona virus širi u domaćinstvima. Iako su testirali mnoge životinje, Vinston, kako je ime ovom mopsu, jedini je zaražen virusom, i veruje se da je to prvi pas u zemlji zaražen virusom.

"Količina virusa koji smo detektovali kod njega je veoma niska, što sugeriše da on verovatno ne može da prenosi virus na druge životinje ili ljude", rekao je Vuds.

Inače, od četvoročlane porodice Meklin, njih troje su zaraženi virusom, a i pas je imao određene simptome.

"Primetili smo da kašlje dan ili dva pre nego što smo se svi razboleli i tog jutra nije pojeo doručak", rekao je jedan od članova porodice, Ben Meklin.

Inače, prošle nedelje su dve mačke takođe pozitivno testirane na virus korona, a u zoološkom vrtu u Bronksu zaraženo je osam lavova i tigrova.

Kod dva psa u Hong Kongu takođe je dijagnostikovan korona virus, ali naučnici podvlače da za sada nema dokaza da kućni ljubimci mogu da prenose virus.

VAŽNO!

Prema preseku za 28. april, broj obolelih od korona virusa u Srbiji je 8.497. Ozdravilo je 1.260 ljudi.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.