Zdravlje

ISPOVEST Lidije, mame na kojoj će testirati vakcinu protiv korone

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

"Pristala sam, objasniću vam zašto, ali ću vam prvo reći da se bojim igle"!

Širom sveta, trenutno je u razvoju čak 70 različitih tipova vakcine protiv korona virusa. Iako su studije tek u fazi razvoja, i trebalo bi da prođu više faza pre nego što postanu dostupne javnosti, nekoliko zemalja već ih testira na ljudima, a među njima su Nemačka i Velika Britanija.

Lidija Gatri je mama dvoje dece koja je među dobrovoljcima koji su pristali da ih vakcinišu prvom vakcinom koju trenutno prave britanski naučnici.

Lidija se samoinicijativno prijavila za kliničku studiju vakcine, i nije to nameravala da podeli s javnošću sve dok nije odgovorila na jedan tvit na tu temu, koji se zatim proširio Internetom poput munje.

"Telefon nije prestao da mi zvoni danima. Još pre dve nedelje sam prošla proceduru skrininga pred vakcinu, ali kada su ljudi shvatili da sam među dobrovoljcima, zvali su me svi koji me poznaju i sve lokalne i nacionalne novine, televizije… Svi su hteli da čuju - zašto," rekla je Lidija za "Metro".

"Odlučila sam da učestvujem u testiranju vakcine zato što je to ispravno. I moj život okrenuo se naglavačke zbog pandemije, i ja se, kao i svi, osećam uplašeno, bespomoćno i frustrirano. Ali mi je prilika da volontiram dala osećaj svrhe, ispunjenosti i učešća u naporu čitavog društva da pronađe rešenje," rekla je ona.

"Ja sam belkinja srednjih godina, prilično sam zdrava i solidno zarađujem. Nisam ni u jednoj grupi najteže pogođenih, niti pod najvećim rizikom. Smatrala sam da mogu da podnesem da se izložim ovom riziku, a suprug i deca me podržavaju," rekla je ona.

Deca su delom bila Lidijin motiv da se uključi u istraživanje.

"Kada su se moja deca rodila, imala su brojne zdravstvene probleme. Velikim naporom divnog osoblja našeg zdravstva, i uz bezrezervnu podršku i ljubaznost koje smo od njih dobijali, moja deca su živa i zdrava. Osećam veliku dužnost da na neki način uzvratim zdravstvu," rekla je ona.

Zdravstveni radnici, međutim, ne mogu Lidiji da garantuju ishod studije. Postoje opasnosti kojih je svesna, i one kojih možda niko nije svestan, jer se vakcina protiv virusa kovid 19 traži prvi put u istoriji.

"Ne mogu da nam obećaju da nećemo imati jake alergijske reakcije, niti da vakcina nema nepoznata neželjena dejstva. Ja sam ljudsko biće, naravno da brinem. Ali više brinem šta će biti sa svima nama ako ne pronađemo vakcinu," rekla je Lidija.

Proces skrininga, ispričala je ona, obuhvatio je preglede, razgovore sa lekarima i sestrama, potpisivanje formulara za odricanje odgovornosti. Vakcinu će primiti u četvrtak, i kaže da jedino brine jer ne voli igle.

"Učestvovanje u ovoj studiji jedan je mali čin otpora brizi, strahu i neizvesnosti. I možda je mali, ali mi daje ogromnu nadu," rekla je ona.

VAŽNO!

U Srbiji je, prema poslednjem preseku 29. aprila u 15 časova, korona virusom zaraženo 8.724, a preminulo je 173 ljudi.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.