Zdravlje

Dr Kisić objašnjava koliko vremena je potrebno da bismo se zarazili koronom

Izvor mondo.rs

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da imamo sve više pokazatelja koji govore da je pala aktivnost virusa u Srbiji ali da on uvek može da pronađe put do najosetljivijih kategorija. Upozorava i da neće nestati sa lepim vremenom.

"Život mora da se nastavi svojim tokom, ali apsolutno moramo da mislimo na ovaj virus, bez obzira na to što su nam svi pokazatelji pozitivni kada je u pitanju epidemiološka situacija. Moramo da budemo svesni da ovaj virus cirkuliše u našoj populaciji i da može da pronađe put do osetljive osobe", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je pojasnila da se korona virus "prenosi najlakšim mogućim načinom prenosa, međutim, nije to baš ni tako jednostavno ukoliko preduzimamo sve mere prevencije".

"Nije baš da možemo da se zarazimo ako prođemo pored osobe koja je rezervoar virusa, ipak je potrebna neka vrsta kontakta koja traje određeni broj minuta - procenjuje se između 10 i 20 minuta, bez ikakve zaštite", objašnjava za RTS Kisić Tepavčević.

Kaže da je maksimalan domet kapljica koje mogu da prenesu virus metar i po ili dva, prilikom kijanja ili kašljanja, dok je za vreme običnog razgovora domet mnogo manji - do pola metra.

"Ukoliko ste sami kod kuće ili sa svojom porodicom, ne znači da treba da perete ruke na svakih pet minuta, ali svaki put kada ste bili napolju i u javnom prevozu, treba da operete ruke", ističe ona.

Kaže da virus ne može da se zadrži dugo na rukama, ali ako se ruke operu vodom i sapunom onda to sigurno nije moguć put prenošenja.

"Ukoliko idete u zatvorene prostore gde je veći broj ljudi i gde ne znate da li je neko rezervoar zaraze, onda je logično da nosite masku, a osnovna mera prevencije je da izbegavate, koliko god možete, da idete u takve zatvorene prostore", kaže doktorka Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević navodi i da se struka nadala da će tople vremenske prilike uticati da virus možda i nestane, ali južna hemisfera i Australija pokazuju da se i tamo i sada dešavaju slučajevi obolevanja i objašnjava da je potrebna specifična kombinacija faktora spoljašnje sredine da bi virus brzo nestao.

"To je temperatura preko 25 stepeni Celzijusa i vlažnost vazduha preko 20 odsto, pa čak uz određenu kombinaciju UV zraka on može da nestane za par minuta. Međutim, nije to nešto u šta treba da se pouzdamo. Moramo i mi tome da doprinesemo", naglašava doktorka Kisić Tepavčević.