Zdravlje

Velika pobeda u KC Vojvodina: Pacijent skinut s respiratora, manje obolelih

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Uprkos koroni, klinički centar radi "punom parom", uspešne operacije pacijenata za koje se ne zna da su zaraženi.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je jutros da je prema najnovijim podacima u toj ustanovi 61 hospitalizovan pacijent zaražen infekcijom kovid-19, dok je pet osoba na respiratoru.

"Pored 61 pacijenta u KCV ima 57 smeštenih na novosadskom Sajmu. U toku noći u jutarnjim časovima jedan pacijent je skinut sa respiratora. U ovom trenutku ih je ostalo pet na respiratoru", kazala je Stokić za RTS.

Ona je navela da se KCV praktično polako vraća u normalan ritam i dodala da je prethodnih 24 časa preko 150 osoba pregledano u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine, uz 12 hitnih intervencija.

Kako je rekla, uočeno je da se povećava broj intervencija kod pacijenata koji imaju i druge komorbiditete i za koje se, kako kaže, ni ne zna da su kovid pozitivni.

"Nekada, u takvim situacijama nemate mogućnost da sačekate rezultate testiranja jer rešavate pitanje života pacijenta", navela je ona.

Prema njenim rečima, kovid-19 je još nepoznanica ali pojedini podaci pokazuju da gojazne osobe i one sa dijabetesom tipa 2 imaju povećani rizik oboljevanja i razvijanja teže kliničke slike.

"Iz iskustava se pokazalo da su to posebni faktori rizika. Kod takvih je i brže uključivanje mehaničke ventilacije i scenario razvijanja bolesti je brži i dinamičniji", rekla je direktorka KCV.

Za devet nedelja trajanja epidemije u KC Vojvodine su pronađene dve zaposlene osobe obolele od kovid, kaže ona te dodaje da se epidemiološkim analizama pokazalo da nisu zaraženi u KC već u sredinama u kojima žive.