Zdravlje

Pomozite sebi i drugima: Kako možete da budete od pomoći u doba korone

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Budite humani, i vama će koristiti.

Usled pandemije korona virusa, često smo okruženi nepovoljnim vestima, ali postoji nekoliko načina da oni koji su uspeli da očuvaju svoje zdravlje odagnaju osećaj bespomoćnosti pomažući drugima.

Osim pridržavanja mera socijalnog distanciranja, poželjno je i da, oni koji to mogu, daju krv.

Svojoj lokalnoj zajednici možemo pomoći i distribuiranjem paketa sa najosnovnijim potrepštinama za ugrožene sugrađane koji ne mogu da izađu iz kuće.

"Pokušavamo da pomognemo oko nekih malih, svakodnevnih stvari kao što su namirnice i podizanje recepata za lekove, kao i da budemo prijateljski glas sa druge strane telefonske žice", kaže za BBC vođa jedne volonterske grupe iz istočnog Londona.

Isto tako, moguće je da su veštine i znanja koje baš mi posedujemo potrebni u borbi protiv korona virusa: u Velikoj Britaniji se u tu svrhu volonterski udružuju pripadnici najrazličitijih profesija - od šofera, pakera i prodavaca, do menadžera, kopirajtera, veb dizajnera i programera.

Ukoliko imamo višak novčanih sredstava, možemo ih utrošiti na donacije malim firmama ili neprofitnim organizacijama koje sada imaju poteškoće sa prikupljanjem sredstava potrebnih za rad, a dobro je i raspitati se o tome šta je potrebno pripadnicima marginalizovanih društvenih grupa.

Takođe je korisno vođenje ličnog dnevnika, jer informacije o našim kontaktima sa drugim ljudima mogu poslužiti nadležnim službama u praćenju širenja zaraze, a moguće je i da iskustva i razmišljanja koja na taj način zabeležimo jednog dana postanu važan izvor informacija za istoričare koji će proučavati ovu epohu.

Važno je i da, ukoliko smo korisnici društvenih mreža, ne doprinosimo širenju lažnih vesti automatskim deljenjem sadržaja o kovid-19 u čiju istinitost nismo sigurni ili ih čak nismo ni pročitali ili preslušali, a valja biti svestan i činjenice da preopterećenost informacijama, koje su često kontradiktorne, kod ljudi može izazvati anksioznost i onemogućiti ih u tome da preduzmu bilo šta pozitivno.