Zdravlje

Kako se epidemija "smiruje" kad broj umrilih ostaje isti iz dana u dan

Izvor mondo.rs

Evo zašto se mere popuštaju i lekari poručuju da je epidemija pod kontrolom, iako broj preminulih već danima varira između pet i šest slučajeva u 24 sata.

Broj preminulih od posledica korona virusa u Srbiji danima gotovo da se i ne menja, beleži se pet ili šest smrtnih slučajeva dnevno, a sa druge strane, čujemo da se sitiuacija stabilizuje, mere se "popuštaju"...

Evo objašnjenja epidemiologa dr Predraga Kona.

LETALITET OPADA

Letalitet je 1. aprila bio 2,64 odsto (5 mrtvih na ukupno 1.060 obolelih), a danas, 1. maja je 2,01% (6 mrtvih na ukupno 9.205 obolelih), što je pad od gotovo četvrtine za mesec dana.

  "Broj umrlih jeste zabrinjavajući, ali je to posledica onoga što se dešavalo pre dve do tri nedelje, otprilike tri nedelje ranije je došlo do zaražavanja, pa onda dođe do pogoršanja bolesti, pacijent dospe na respirator, pokušava se sve, a do smrtnog ishoda dođe otprilike dve do tri nedelje nakon zaražavanja.

To je još uvek povezano s ovim ulaskom virusa u gerontološke centre, mada je danas konkretno samo jedan slučaj odatle"

"Taj ulazak virusa u gerontološke centre je nešto što bi bilo dobro da se nikad nije desilo, ne znam koliko smo pričali da to ne sme da se desi, nažalost, ipak se desilo, i sad nam ostaje samo da gledamo posledice i da brojimo teške ishode, smrtne", rekao je danas član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Poslednjih dana broj umrlih se kreće između 5 i 7, a najveći broj umrlih u danu objavljen je 14. aprila, kada je od posledica korona virusa preminulo 9 osoba.

Ali, realnu sliku kretanja epidemije daje letalitet, broj umrlih prema broju obolelih, a taj broj kosntantno opada.

Letalitet je 1. aprila bio 2,64 odsto (pet mrtvih na ukupno 1.060 obolelih u tom trenutku), a danas, 1. maja je 2,01% (šest mrtvih na ukupno 9.205 obolelih), što je pad od gotovo četvrtine za mesec dana.

Pogledajte grafik, "crveno":

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci Institut Batut

 Pročitajte pregled današnjeg obraćanja članova Kriznog štaba.

Tagovi