Zdravlje

Korona u regionu: Makedonija najbolje "stoji", a gde još "bukti" epidemija?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Presek stanja u zemljama u "komšiluku".

Epidemiološka situacija u regionu se smiruje, broj novih slučajeva korona virusa uglavnom opada, a nadležni ponavljaju apel građanima da je potrebno zadržati oprez i kada se uskoro ublaže ili ukinu restriktivne mere.

Slovenija je počela testiranje uzoraka krvi i briseva koje mikrobiološka laboratorija Medicinskog fakulteta u Ljubljani radi na nacionalnom uzorku i koje bi trebalo da pruži širu sliku o prisustvu virusa u populaciji.
U dobrovoljnom testiranju učestvuje nešto manje od 1.400 osoba.

Prema rečima Miroslava Petrovca, voditelja tog istraživanja, analizom rezultata testiranja biće jasnije koliko je učesnika bilo zaraženo korona virusom bez simptoma, pa toga nisu bili ni svesni i koliko je od njih možda razvilo antitela na kovid-19.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata sa 720 testiranja potvrđeno pet novih slučaja korona virusa, čme je broj ukupno zaraženih povećan na 1.439, a još jedan inficirani je umro, pa broj preminulih sada iznosi 94, objavila je slovenačka vlada.

Dva nova smrtna slučaja od korona virusa potvrđena su u Bosni i Hercegovini, pa je ukupni broj umrlih povećan na 72.

U Crnoj Gori je preminula osma osoba od korona virusa, šezdesetrogodišnji pacijent iz Kliničkog centra u Podgorici. Na Institutu za javno zdravlje tokom dana analizirana su 43 uzorka, a pozitivnih na virus nije bilo.Trenutno je obolelo 70 osoba, a od početka 322, dok je broj oporavljenih 245.

U Republici Srpskoj je od 455 laboratorijskih uzoraka, novi virus korona potvrđen kod još 49 osoba. Do sada je u RS potvrđen je 891 slučaj virusa korona, od posledica kovid-19 preminulo je 37 osoba, a oporavila se 381 osoba.

Na području Federacije BiH u protekla 24 sata testirana su 454 uzorka, a od toga je potvrđeno 12 novih slučajeva korona virusa. Ukupni broj zaraženih virusom u BiH do subote je bio 1.839.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić rekao je da je situacija kada je reč o broju zaraženih u poslednja dva dana zabrinjavajuća, ali da je sve još pod kontrolom.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje u Skoplju, u šest gradova Severne Makedonije nema aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, prenela je novinska agencija MIA. Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije saopštilo je da je od početka epidemije u Debru registrovan 51 slučaj obolelih od kovid-19 i da je 47 osoba ozdravilo, dok su četiri preminule.

U Hrvatskoj su od juče, na osnovu 640 testiranih uzoraka, potvrđena još tri slučaja korona virusa, pa je ukupan broj zaraženih porastao na 2.088, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite. U istom periodu preminule su dve osobe, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva sada 77. Ministar zdravlja Vili Beroš upozorio je da je vreme za dalji oprez i strpljenje, iako rezultati raduju.

U Mađarskoj je preminulo još 12 osoba, a ukupan broj žrtava je 355, dok je registrovano još 79 novih slučajeva, čime se broj zaraženih popeo na 2.942, prenosi MTI.

Bugarska ima 47 novih slučajeva zaraze, odnosno ukupno skoro 1.600, a u poslednja 24 sata preminula su još tri lica među kojima i jedna doktorka infektolog.

U Rumuniji je preminulo još 11 osoba, tako da je ukupan broj žrtava korona virusa dostigao 755. Ministar zdravlja Nelu Tataru upozorava da u periodu od oktobra do decembra Rumunija može očekivati drugi talas pandemije, prenosi Ađerpres.

"Možemo da se nadamo popuštanju mera do 15. maja. Trenutno smo na usponu krive, još uvek imamo nove slučajeve, smrti, ljude na intenzivnoj nezi, ljude na respiratoru", rekao je Tataru i pozvao građane na dobrovoljnu izolaciju i socijalnu distancu.

U Albaniji je registrovano sedam novih slučajeva, a ukupno je zaraženo 789 ljudi, dok je dosad preminula 31 osoba.

VAŽNO!

Ovoga vikenda, zabrana kretanja važila je od petka popodne do subote u pet časova, i ponovo stupa na snagu u subotu u 18 i traje do nedelje u pet ujutru.