Zdravlje

Otkud korona u Vlasotincu? Brižljiva baka je "krivac"?

Izvor mondo.rs

Pitanje koje muči stanovnike ove varoši...

Od 86 testiranih Vlasotinčana u vreme prazničnog vikenda u tamošnjem Domu zdravlja, sedam pacijenata je bilo pozitivno na korona virus.

Od tog broja troje pacijenata su "gostujući" pridošli iz Niša u Vlasotince, te je ovim broj inficiranih u varoši na obalama reke Vlasine dostigao broj od 94 zaraženih, što je u velikoj meri zabrinulo brojne Vlasotinčane...

Na početku nastupajuće radne sedmice broj izlečenih Vlasotinčana je 11, a ukupan broj izlečenih od korone iz ove varoši je 43 osobe uglavnom srednje i starije dobi.

Nezvanično se predpostavlja da je nulti pacijent korone u ovoj varoši bila jedna brižljiva baka iz Niša koja je slučajnu infekciju prvo prenela na svoju unukicu, pa onda na ostale ukućane...

Nakon dužeg zadržavanja u leskovačkoj kovid-bolnici na kućno lečenje i samoizolaciju poslat je i aktuelni predsednik ove opštine profesor Zoran Todorović.

U najvećem žarištu korone na području ove opštine u privatnom preduzeću „Maša
impeks“ iz oblišnjeg Stajkovca prema analizi leskovačkog Zavoda za javno zdravlje od
40 uposlenih 32 radnika ima negativan nalaz a za "sumnjivih" na ovu tešku infekciju
njih 8 uzorci su prosledjeni na analizu u intstitutu Torlak. Vlasotinački štab za vanredne
situacije je u tamošnjem Domu zdravlja podelio oko 200 vizira iz donacije lokalnih
preduzeća i škola.

Poslednjeg dana prazničnog vikenda sa područja grada Leskovca evidentirano je 244 inficiranih pacijenata, što znači da je kod još 39 pacijenata potvrđeno prisustvo korona virusa u odnosu na stanje od 30 aprila,kada ih je bilo 205 zaraženih.

„U kovid bolnici u Leskovcu smešteno je na praznik rada 118 pacijenata. Primljeno je novih 14 pacijenata, a otpušteno na kućno lečenje sa dva negativna testa 13 pacijenata. Od 102 do sada testirana pacijenta u našoj kovid bolnici 24 su sa negativnim uzorcina, a 78 sa pozitivnim“, pojasnio je novinarima dr Nebojša Dimitrijević direktor leskovačkog bolničkog centra.