Zdravlje

Epidemija se stišava, ali je virus još uvek aktivan - evo u kojim gradovima

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Epidemija korona virusa u Srbiji polako se stišava, ali je virus još uvek aktivan i zaraženih ima - evo u kojim mestima i koliko.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Korona virus je u Srbiji još aktivan, a u Novom Sadu petoro dece pozitivno je na kovid-19.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji su potvrđena 102 novoobolela od korona virusa, preminula su još četiri pacijenta.

U Kliničkom centru Vojvodine se od kovida-19 trenutno leči 56 osoba, a u Opštoj bolnici u Pančevu 81 pacijent. Od toga, na mehaničku ventilaciju je u KCV priključeno pet, a u pančevačkoj bolnici dva pacijenta, saopštila je Pokrajinska vlada.

U Dečijoj bolnici u Novom Sadu od korona virusa leči petoro dece i sva su u dobrom opštem stanju, prenosi "Blic". 

U privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu, gde su oboleli sa lakšom kliničkom slikom, trenutno se nalaze 34 pacijenta, a u Banji "Junaković" u Apatinu njih 47.

Broj zaraženih u Zapadnobačkom okrugu nije se menjao u odnosu na subotu, i dalje je registrovano 56 osoba.

Najveći broj je u Somboru - 32, potom u Kuli 19, Apatinu troje i u Odžacima dvoje. Policija je u Somboru u petak, 1. maja podnela osam prekršajnih prijava protiv osoba koje su kršile Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja za vreme policijskog časa.

Prema podacima nadležne epidemiološke službe inđijskog Doma zdravlja, na teritoriji ove opštine registrovano je 20 osoba zaraženih korona virusom. Od njih, 12 osoba su se nakon bolničkog lečenja vratile kući jer su na testovima bile negativne, ali su i dalje pod preventivnim zdravstvenim nadzorom i u kućnoj izolaciji.

Epidemiološka situacija u Subotici je ušla u drugu stabilnu nedelju bez novih slučajeva zaraženih na virus korona.

Većina od 49 ukupno zaraženih od početka epidemije je ozdravila, a u samoizolaciji se nalazi još 125 građana. Oboleli Subotičani sa težom kliničkom slikom, među njma ima pripadnika Vojske, nalaze se na lečenju u Novom Sadu, u Kliničkom centru Vojvodine.

Grad se polako vraća u normalu, ali su mere zaštite prisutne na svakom koraku. Prvi vikend bez produženog policijskog časa Subotičani su proveli u svojim domovima, šetnji i rekreaciji na Paliću, u parkovima i šetalištima, ali nigde nisu zabeležene gužve.

U Kliničkom centru Niš ukupno je hospitalizovano 217 pacijenata sa potvrđenim prisustvom korona virusa. U starom delu KC Niš smeštena su ukupno 133 pacijenta, a u novoj zgradi KC Niš 84 pacijenata.

"Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, 14 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju. Dva pacijenta su ekstubirana", navode u Upravi KC Niš.

Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša ocenio je danas da je epidemiološka situacija u Nišu iz dana u dan bolja, te da se smanjuje broj pacijenata na lečenju u KC Niš i privremenim kovid bolnicama, kao i broj zaraženih korona virusom u socijalnim ustanovama na teritoriji Grada i okolnih opština.

Ipak, kako prenosi "Blic", epidemiolozi ocenjuju da je sveukupna situacija u Nišu i dalje nesigurna, i da rizik od obolevanja postoji, te da je zbog toga neophodna puna primena svih propisanih mera zaštite uz obavezno poštovanje preporuka lekara i nadležnih državnih organa.

Štab je ocenio da se pripreme za dalje ublažavanje mera moraju pažljivo sprovesti, i obezbediti puna primena svih zakonskih odredbi.

Posle dva kruga testiranja zaposlenih i korisnika u Gerontološkom centru Kruševac, do sada je potvrđeno ukupno 45 slučajeva zaraze korona virusom.

Iz ove ustanove socijalne zaštite gde se na smeštaju nalazi 185 korisnika, navode da je prvi krug testiranja na korona virus krenuo polovinom aprila, i da je tada utvrđeno prisustvo virusa kod 24 korisnika i 13 zaposlenih.

Iz Gerontološkog centra kažu da se nijedan korisnik i zaposleni ne nalaze na respiratorima.

Na teritoriji Rasinskog okruga, prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Kruševac, u odnosu na jučerašnji dan, nema nijedne novozaražene osobe od koronavirusa. Ukupan broj obolelih od tog virusa je 333, pokazuju podaci nadležnih službi. Samo u Kruševcu je 250 osoba zaraženo.

Tokom prethodnog dana u Moravičkom okrugu registrovano je sedam novozaraženih pacijenata - četiri iz Čačka, dva iz Gornjeg Milanovca i jedan iz Ivanjice.

Na području ovog okruga koronavirus je potvrđen kod ukupno 145 osoba - 88 iz Čačka, 49 iz Gornjeg Milanovca, pet iz Lučana i tri iz Ivanjice.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, u ovom gradu je ukupno 35 osoba pozitivnih na Kovid-19.

Broj žitelja Novog Pazara zaraženih korona virusom dostigao je 90, dok je u Tutinu pozitivno sedam osoba, saopštio je Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru.

U odnosu na poslednji presek, broj novoobolelih je u oba grada povećan za po jedan, a ukupno je testirano 117 osoba.

Na području Zlatiborskog okruga testirane su još 133 osobe, od kojih su tri bile pozitivne na korona virus i to sve iz Priboja.

U Užicu i preostalih osam opština Zlatiborskog okruga nisu registovani novi slučajevi.

Od početka epidemije u ovom regionu je, među 1.468 testiranih lica, potvrđeno 142 slučaja zaraze. Preminulo je 11 obolelih čija je prosečna starost 73,5 godina, dok je broj oporavljenih 62.

Prema najnovijim podacima na teritoriji grada Zaječara registrovano je još 10 osoba koje su pozitivne na kovid -19, tako da je broj obolelih porastao na 80.