Zdravlje

Korona virus u regionu: Evo kakva je situacija "u komšiluku"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Evo novog izveštaja o virusu korona u Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata testirano 956 osoba, zabeleženo je pet novih slučajeva korona virusa, kao i jedan smrtni slučaj, kao posledica kovida-19.

Ukupan broj zaraženih je 2.101, na respiratoru je 15 pacijenata, a do sada se od kovida-19 oporavilo 1.522 ljudi.

U Republici Srpskoj registrovano je 69 novih slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 969, saopštio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Preminula je jedna ženska osoba zaražena virusom korona, a reč je o pacijentkinji (87) iz Banjaluke, koja je imala više hronihčnih udruženih oboljenja.

Šeranić je rekao da je u poslednja 24 časa testirano 447 laboratorijskih uzoraka.

Najviše ih je iz Banjaluke - 22.

Šeranić je na redovnoj konferencii za novinare rekao da je 18 pozitivnih iz Doma za starije i dvoje zaposlenih u toj ustanovi. U pitanju su dva medicinska radnika i troje pozitivnih iz karantina.

Oporavljena je 381 osoba, istakao je ministar Šeranić na redovnoj konferenciji za novinare.

U Federaciji Bosne i Hercegovine u poslednja 24 sata nije zabeležen ni jedan novi slučaj korona virusa, a broj osoba koje su se oporavile je povećan.

Prvi put zabeleženo je više izlečenih nego aktivnih slučajeva: od kovida-19 oporavila se 461 osoba, a na današnji dan aktivno obolelih je 444.

Prema današnjem preseku epidemiološke situacije u Crnoj Gori potvrđen je jedan novi slučaj zaraze korona virusom.

Institut za javno zdravlje saopštio je da je testirano 164 uzorka.

Radi se o slučaju iz Bijelog Polja kod kojeg ne postoje podaci o jasnom izvoru inficiranja i koji se trenutno epidemiološki istražuje.

Ukupan broj zaraženiih od početka epidemije u Crnoj Gori je 323. Broj oporavljenih trenutno iznosi 249.

Slovenija je drugi dan bez novih slučajeva korona virusa, pošto nijedna od 616 osoba koje su u nedelju testirane nije pozitivna.

U Sloveniji je od početka epidemije inficirano 1.439 osoba, prenosi agencija STA. Još jedan pacijent umro je od Covid-19, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva 97.