Zdravlje

Kon: Evo kada očekujem prestanak aktivnosti virusa! (VIDEO)

Autor Predrag Vujić Izvor mondo.rs

Prof. dr Predrag Kon rekao da smo sada na početku "povratka u normalan život"!

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Predrag Kon rekao je da očekuje da krajem maja  korona virus ne bude aktivan u tolikoj meri.

U našoj zemlji, trenutno je obolelo 9.557 a umrlo 197 ljudi. Na snazi su mere sprečavanja širenja virusa dok će vanredno stanje biti ukinuto 6. maja.

"Ovo je izlazak iz preteće situacije, mi polako prelazimo u normalizaciju. Virus je i dalje u cirkulaciji, ali znatno manje, sada je već ispod dva odsto testiranih pozitivno. Ovo je početak vraćanja života u normalu," rekao je Kon novinarima na obilasku pogona GSP-a, povodom povratka gradskog prevoza u Beograd od petka, 8. maja.


Kon je savetovao građanima starijim od 65 godina, kao i onima koji imaju hronična oboljenja, da ne koriste gradski prevoz jer su rizična grupa.

"Prevoz bi najpre trebalo da koriste samo zaposleni, potom učenici i nezaposleni mlađi od 65 godina, i na kraju stariji od 65 godina. Želimo da pokažemo da možemo da kontrolišemo virus, i sprečimo njegovo dalje širenje. Očekujem da već krajem maja virus više ne bude aktivan," rekao je Kon.