Zdravlje

MASOVNO TESTIRANJE: Ovo su odgovori na najvažnija pitanja

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako se biraju učesnici, ko ih zove, da li mogu da odbiju testiranje i kako saznaju rezultate? Pročitajte!

Velika epidemiološka studija ili orijentaciono testiranje - stručnjaci kažu da će nam pomoći da stignemo do odgovora da li smo stekli kolektivni imunitet na korona virus i ako nismo koje će nam biti strategije dok se ne desi vakcina.

Testiranje kreće već u maju i obuhvatiće od 7.000 do 10.000 domaćinstava širom Srbije, rekla je na Prvoj vođa projekta, epidemiolog prof. dr Tatjana Pekmezović.

Kako se bira ko učestvuje?

"Epidemiološke studije ovog tipa imaju jasno definisanu metodologiju, postavljene su po principima dobre naučne prakse i striktno se toga držimo. Učesnici će biti takozvani 'slučajni' uzorak u saradnji sa našom katedrom statistike i Republičkim zavodom za statistiku, svi mogu biti sigurni da je slučajan izbor," rekla je prof. dr Pekmezović, upravnica Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Da li sami možete da se prijavite?

"Domaćinstva koja budu pozvana, bili bismo zadovoljni kada bismo dobili značajan odziv. Nama na Institut stiže veliki broj mejlova građana koji žele da učestvuju, ali mi to uz najbolju volju ne možemo da prihvatimo. Građani će sigurno na drugi način moći da provere svoj serološki status, ali je ovo naučna studija koja ima za cilj da pruži rezultate značajne za javno zdravlje populacije," rekla je ona.

"Etički principi izvođenja studije apsolutno su pod kontrolom, prošle su sve instance, dva etička komiteta su dala dozvole, što će biti notifikovano u Etičkom odboru Srbije. Značajno je da ljudi budu sigurni da se principi dobre naučne prakse i etičnosti poštuju," rekla je ona.

Da li je učešće obavezno?

Porodice će biti pozivane, ali nisu u obavezi da učestvuju. Apeluje se da pristanu iz dva razloga.

"U svakoj naučnoj studiji učešće je dobrovoljno i porodica donosi odluku da li će učestvovati. Značajno je za javno zdravlje, ali će i porodice dobiti informacije o svom imunitetu. Nakon upitnika, uzima se šest do deset mililitara krvi ispitaniku, koja se odmah, na licu mesta, centrifugira, i transportuje se na testiranje. Svaki ispitanik će biti pitan na koji način želi da bude obavešten o svom serološkom statusu - mejlom, SMS-om, telefonom ili lično," objasnila je ona.

Prihvatili ste, šta dalje?

"Ko prihvati da učestvuje, imaće svoj termin u Institutu za javno zdravlje, ili Zavodu za javno zdravlje, u zavisnosti od teritorijalne pripadnosti. Dočekaće ih specijalisti preventivne medicine, dobiće razumljive brošure pisane jasno, imaće sve informacije i moći će da se raspitaju i posavetuju. Ako se slože, biće im ponuđen pisani pristanak da potpisu, dobiće primerak za sebe, i tek onda će popunjavati tri upitnika, što traje oko 15 minuta, ali su pitanja značajna za procenu faktora rizika za nastanak bolesti, kao i percepciju rizika. Ili, šta naša populacija smatra važnim vezano za rizik i zaštitu," rekla je ona.

Na taj način biće jasno gde postoji manjak edukacije u javnosti, vezano prevashodno za mere zaštite, što će biti značajno uoči eventualnog novog talasa.

"Ispitanici će dobiti savete čak i kada prvi put dođu, dobiće informacije o infekciji i zaštiti. Naravno, kasnije, ko bude imao sumnju na infekciju, biće obavešten i upućen dalje u proceduru," rekla je ona.

"Građani će biti pozivani od strane lokalnih instituta, odnosno zavoda za javno zdravlje koji postoje u svakom okrugu zemlje. Moći će u tom razgovoru da postave sva pitanja koja ih interesuju, svako će imati svoj termin i na taj način se sprovodi obaveštavanje," rekla je ona.

Sam proces testiranja na prisustvo antitela prof. dr Pekmezović nije želela da komentariše jer je epidemiolog i taj proces ne spada u njenu ekspertizu.

Tagovi