Zdravlje

Šta Nestorović kaže o Bilu Gejtsu i vakcini protiv korone?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Prof. dr Branimir Nestorović na televiziji komentarisao teorije zavere vezane za Bila Gejtsa i vakcinu protiv korona virusa.

Prof. dr Branimir Nestorović rekao je na Prvoj da je sada trenutak da se "što veći broj ljudi mlađih od 65 godina zarazi korona virusom"!

Nestorović je rekao i da ne veruje u drugi talas korone, virusa za koji se slaže da je "pobegao" iz laboratorije, i komentarisao teorije zavere vezane za Bila Gejtsa i vakcinu protiv korone.

"Gejts je suvlasnik firme za lekove, za testiranje, za proizvodnju vakcine… Upropastila ga je ona konferencija od 16. oktobra, gde su simulirali pandemiju virusom, događaj koji će krenuti od svinja iz Južne Amerike i ubiti 30 miliona ljudi. Malo je neobično u oktobru praviti simulaciju nečega što se onda dogodi u decembru," rekao je on mada se složio sa opaskom voditeljke Jovane Joksimović da Gejts "valjda ne bi pravio konferenciju", da je tako.

"Ako je ovo potpuno nov virus, u Italiji i Španiji, onda se cela priča o vakcini vraća više koraka unazad. Problem je praviti vakcinu za virus koji ima više od 50 podvrsta i stalno se menja mutacijom, biće veoma komplikovano. Posle ovoliko meseci, priča se potpuno zamutila, svetski autoriteti su se 'sludeli' i ne mogu da utvrde odakle je krenuo virus, kako bi znali kakva će mu biti dinamika. A to nam je veoma važno prvenstveno zbog otvaranja granica. Zamislite da ih otvorimo i da nam dođe neko sa najnovijim, najvirulentnijim virusom," rekao je on.

"Dva su tipa virusa – kod nas je verovatno bio onaj iz Kine. Virus u Americi je potpuno drugačiji od virusa u Italiji, poptuno je drugačija i klinička slika, nego u Kini. Mi uopšte nismo videli te simptome koje su Italijani opisivali – bubrezi… Ne znamo odakle smo uvezli korona virus u Srbiju, ali ćemo znati. Tražićemo antitetela, i odredićemo analizu iz krvi i pokušaćemo da pokažemo koji je virus kod nas. Priča se da je virus kod nas došao iz Kine, a moguće da je teži oblik virusa bio iz Italije. Verovatno su bila ta dva tipa virusa u Srbiji," rekao je on.

Na pitanje da li je korona i u Srbiji bila mnogo ranije nego što se mislilo, pa se "provukla" jer smo svi mislili da je u pitanju običan grip, odgovorio je ovako.

"Sigurno je bilo, ubeđen sam da je bilo kao i u Italiji. Nismo imali elemente da tražimo ovu konkretnu bolest, ali tada su bili Božić, Nova godina, imali smo tokom zime teške pneumonije, grip… Ima problem sa testom, on ima preklapanje sa virusom gripa. Postojale su teorije zavere da ovog virusa nema, ali to nije tačno. Test otkriva jedan segment, koji je unakrsno reaktivan sa virusom gripa. Italiji je došao virus A, pa zatim virus B, a poslednji, treći je bio najagresivniji. Strahovita je smrtnost bila u drugim zemljama u domovima za stare, svaki treći-četvrti je umro. Većina zemalja umanjuje brojke, Francuzi i Amerikanci ne obračunavaju umrle u domovima, jer nisu umrli u bolnici, pa ne uđu u tu statistiku. Dok su Amerikanci, navodno, povećavali broj mrtvih u privatnim bolnicama jer su one skuplje," rekao je on.

"Mi slušamo struku, ali struka nema baš šta da kaže jer ne postoji ovaj virus ni u jednoj knjizi. Svi se sa ovim susrećemo prvi put, i organizujemo sve u hodu. Mi smo, suštinski, slušali Kineze i vodili se merama prema virusu koji je bio kod njih. Ali ovo je nešto potpuno novo," rekao je on.

Pogledajte video o teorijama zavere vezanim za korona virus!