Zdravlje

Nestorović: Rukavice slobodno skinite, evo do kada su potrebne maske!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pulmolog Nestorović na televiziji rekao da bi jedno zaštitno sredstvo mogli "odmah da bacimo" i savetovao do kada da koristimo maske!

Prof. dr Branimir Nestorović rekao je na Prvoj da je sada trenutak da se "što veći broj ljudi mlađih od 65 godina zarazi korona virusom"!

Nestorović je rekao i da ne veruje u drugi talas korone, virusa za koji se slaže da je "pobegao" iz laboratorije, a pričao je i o zaštitnoj opremi - maskama i rukavicama.

"Posle prvog juna, mislim da će sve biti koliko-toliko normalno. Već od 15. juna moći ćemo da se rukujemo, ljubimo tri puta… Neprirodno nam je da se ne gledamo u oči, rukujemo," rekao je on u emisiji "Jutro" na Prvoj.

Kada su u pitanju distanca, zaštitna oprema, evo šta kaže.

"Od 1930. godine se dva metra vode kao bezbedna distanca, ali važno je znati da je potrebno 15 minuta bliskog kontakta sa nekim, osim ako vam baš kašlje direktno u lice. I to važi za ove sa tegobama, asimptomatski pacijenti uglavnom druge zaraze asimptomatskim oblikom bolesti. Ne možemo da živimo kao pećinski ljudi, zatvoreni u svojim pećinama. Još 10-15 dana da se nose maske, nakon toga ni to nije potrebno, samo izbegavajte veći broj ljudi,"

"Potrebne su nam maske, distanca i pranje ruku. Čak su i rukavice suvišne u ovom trenutku. Neko ih je ubacio u međuvremenu u preporuke, iako ih zvanično niko nije savetovao. I sada su reke širom sveta zagađenije zbog njih. Samo vi perite ruke," rekao je on.

Tagovi