Ako morate da putujete, evo šta vas čeka

Uskoro i testiranje na zahtev, pre svega za one koji moraju da putuju

Izvor mondo.rs

I u Srbiji će najverovatnije uskoro biti omogućeno testiranje na korona virus na zahtev građana, za početak onih koji dolaze iz inostranstva, ili treba da putuju preko granice.

Granice će postepeno početi da se otvaraju, pojedine evropske zemlje tražiće dokaz da je osoba koja ulazi u zemlju negativna na korona virus, što znači da će testiranje u nekim slučajevima morati da se radi i u te svrhe, na lični zahtev građana.

O tome se razmišlja i kod nas, rečeno je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Možda će vas zanimati

"Još uvek generalno ne postoji opšti konsenzus u svetu oko testiranja na zahtev. Pojedinačno su sada počele neke zemlje da razmatraju donošenje određenih pravila u vezi sa ulaskom u zemlju, i mi ćemo ići u tom smeru. Još diskutujemo na tu temu, par opcija dolazi u obzir, ali će se u svakom slučaju vršiti provera statusa kada je u pitanju ovaj virus svih ljudi koji ulaze u našu zemlju", rekla je danas dr Darija Kisić Tepavčević na redovnom obraćanju članova Kriznog štaba.

"Za sada se ne zna da li će to biti provera koja će se raditi u zemlji iz koje ta osoba dolazi, ili će se testiranje raditi u našoj zemlji to još ne znamo", rekla je ona.

Na današnji dan, testiranje na zahtev, dakle testiranje osoba koje nemaju indikacije za to, nije moguće, ali u bliskoj budućnosti to će biti omogućeno, rekla je dr Kisić.

"S obzirom na to da se u svim zemljama Evrope, pa i u svetu, o tome ili razmišlja ili je već uvedeno, to ćemo raditi i mi."