Zdravlje

Dr Kon po ukidanju vanrednog stanja: Gradski prevoz je najrizičnije mesto

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Srpski krizni štab uoči ukidanja vanrednog stanja.

Izgled autobusa GSP Beograd koji će prevoziti putnike po ukidanju vanrednog stanja.
Izvor: MONDO/Goran Sivački

Emisija "Oko: koronavirus - zbogom ili doviđenja", u večeri kada je doneta odluka o ukidanju vanrednog stanja, sumirala je znanja i iskustva naših stručnjaka sa korona virusom. 

Koliko znamo o virusu?

"Najviše se oslanjanjamo na kineske istraživače, američke, francuske, ali bolest je još uvek sasvim nepoznata. Kada dođe do mehaničke ventilacije i tu se virus drugačije ponaša, ima bolesnika koji imaju elastična pluća, neko rigidna, nekome je respirator benefit, a nekome ne. Zašto je tako, to ne znam", kaže pulmolog prof. dr Violeta Mihajlović Vučinić.

"Kao pulmolog sam lečila veliki broj bolesnika, ali ovakve promene nisam videla Zanimljivo je da brisevi postanu negativni, i pacijent spreman za otpust, ali promene u plućima i dalje postoje. Prosto se ne zna šta da se radi. Moramo kontrolisati ljude koji su negativni i dobro se osećaju, ali imaju promene na plućima",  kaže dr Mihajlović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Tačno pre dva meseca, 6. marta, u Srbiji je prijavljen rvi slučaj zaraze.

"Dva meseca od prvog zaraženog, danas je kod nas bio nulti pacijent. Ima dobru rendgensku sliku, ali rehabilitacija pluća još uvek traje", kaže infektolog prof. dr. Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine

"Brzo smo shvatili da je smrtonosan agens, ne samo što smo o tomr slušali, već smo i videli, reagovali smo kako smo morali. Da li je bilo preterano ili ne, pričaće se decenijama. Ovo je izuzetno iskustvo, vanredno stanje da bi se suzbila epidemija. Postoji jako puno kritika vezano za građanska prava, to se uvek dešavalo u epidemijama karantinskog tipa i ranije. U situacijama kada nemate ni lek, ni vakcinu, samo smanjenje kontakata, preduzimate što je moguće kroz propise", kaže epidemiolog dr Predrag Kon.

Da li se prebrzo ukidaju mere?

"Kako su na vreme uvedene, tako se i na vreme ukidaju. Potrebno i vraćati se u život. Čovek se učauri, treba ga izvući iz te čaure. Nemoguće je tako živeti. I dalje imamo vanredne mere, koje možemo da primenjujemo", kaže Kon.

Zaraznost virusa je manja?

"Ima manje zaražavanja, to je sigurno, verovatno posledica što ima manje kontakata. A kada nema kontakta, nema virus gde da ide, onda polako počinje da izumire, koliko se promenio da izaziva lakše zaražavanje, to će se tek videti, Ako je izgubio virulentnost zbog mutacije, to su  sve nagađanja i teoretisanje. Brojke su činjenice i one su sad dobre", rekao je dr Kon.

Šta nikako ne treba raditi?

"Prvo i osnovno da shvatimo da je virus i dalje tu, pratimo rezultate testiranja, sad imaju veću vrednost nego ranije. Dok su mere postojale, niko nije morao da razmišlja. Sada je odgovornost na nama. Gradski sabraćaj kao najrizičnije mesto, tu treba biti vrlo striktan. U prvoj nedelji je samo za zaposlene, zabranjen je za sve ostale, Ljudi moraju na posao, zato se uspostavlja prevoz. Ne sme da bude gužvi na stanicama, razređena sedišta, obeležena mesta i ostalo... ", kaže dr Kon.

"Vanredno stanje je nama sačuvalo živote, mogli smo da se osvestimo sa hiljadama mrtvih kao drugi."

Da li se ponašamo kao da virus nije tu, da li smo izgubili strpljenje?

"Ne možete od mladih, kada sve izgleda lepo, da tražite da razmišljaju o virusu. To znači da samo treba da 'trubimo' sto puta više dok im ne dođe do svesti". 

Kako će izgledati sada odlazak u bolnice, odgovorila je pulmolog Mihajlović Vučinić.

"Bolesnici koji idu da dijagnostiku, zakazanu hospitalizaciju, moraće da donesu negativan test, to će trajati još neko vreme, a dokle - ne znam."