Zdravlje

Italijani napravili test koji koronu otkriva za "tri minuta"

Izvor Tanjug

Jednostavan test otkriva da li je osoba zaražena korona virusom putem pljuvačke, za samo nekoliko minuta.

Italijanski naučnici napravili su jednostavan test za kontrolu infekcije koronavirusom koji se bazira na analizi pljuvačke i daje rezultat u roku od 3 do 6 minuta o tome da li je testirani zaražen ili ne.

Princip je sličan testu koji se koristi za utvrđivanje trudnoće, uzorak pljuvačke pomeša se sa reagensom i jedna linija znači da je test negativan, dve da je testirana osoba pozitivna na Covid-19.

Do ovog značajnog otkrića došli su naučnici Univerziteta Insubrija, ideja je potekla od mladog istraživača Lorenca Acija, a realizovana je uz pomoć profesora biohemije Maura Fasana i Ticijane Alberio koja je koordinirala rad na projektu.

Test je veoma važan za takozvanu fazu 2 pandemije kada će biti neophodno brzo i jednostavno kontrolisati veliki broj ljudi, recimo onih koji su zaposleni u fabrikama, u bolnicama ili u bilo kojoj situaciji kada treba kontrolisati da li su osobe pozitivne na Covid-19.

U poređenju sa serološkim testom (baziran na nalazu krvi) ovaj test je visoko pouzdan, ali da bi novi test dobio licencu za široku upotrebu, i da mogli da ga koriste i ljudi kod kuće na primer, potrebno je mnogo vremena.

Međutim, u slučaju da testiranje rade lekari, odobrenje za upotrebu se moze dobiti u roku od 15 dana.

Laboratorija u kojoj je test urađen već je sklopila ugovor sa italijanskom kompanijom NetrixLab, koja će preuzeti industrijsku proizvodnju testa.

Tagovi