Zdravlje

Na izmaku epidemije: 10 neospornih istina o koroni - šta smo dosad naučili

Izvor mondo.rs

Zaključak stručnjaka je da su zaraze neminovnost, ali da naša nespremnost na njih ne sme biti.

Izvor: Mondo

Juče je u Srbiji proglašen kraj vanrednog stanja koje je uvedeno zbog epidemije korona virusa, ali "struka" upozorava da ne smemo da se opustimo, kovid-19 je još uvek sa nama i nije vreme za opuštanje.

Ovim povodom je juče tim srpskih lekara gostovao na RTS-u , a kako su zajedno zaključili, mnogo toga vezano za virus još uvek nije poznato.

 "Najviše se oslanjanjamo na kineske istraživače, američke, francuske, ali bolest je još uvek sasvim nepoznata. Kada dođe do mehaničke ventilacije i tu se virus drugačije ponaša, ima bolesnika koji imaju elastična pluća, neko rigidna, nekome je respirator benefit, a nekome ne. Zašto je tako, to ne znam", rekla je pulmolog prof. dr Violeta Mihajlović Vučinić.

O poreklu virusa se dosta nagađalo, a svoje mišljenje iznela je dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

"To je postalo više političko pitanje. Najveći broj studija, apsolutno je mišljenja da je virus prirodan. Već šest puta je prodirao u ljudsku populaciju, i očekivalo se da izazove ozbiljniju epidemiju. Sva saznanja za sada ukazuju na to da se ne radi o veštački kreiranom virusu. Trenutno ppostoje tri tipa, postoje i podtipovi, a vremenom će se saznati koji tip je bio dominantan u kojoj populaciji. Treba videti i genetiku pacijenta, to je sve nešto što će se istraživati, biopbanke, antitela... Ima puno materijala za nauku da nađe odgovore. Reč je ovirusima koji se menjaju. Ako je vakcina (kad se razvije) delotvorna, trebalo bi da bude delotvorna za sve tipove korona virusa. Ima tu još dosta nepoznanica. Radi se na tome", rekla je dr Begović.

A sa "One strane bare" američki lekar i bivši direktor Nacionalnih centara za prevenciju i borbu protiv bolesti, dr Tom Friden, predočio je listu "10 nespornih istina o kovidu-19".

On je svoja saznanja izneo pred odbor za verifikacije Predstavničkog doma američkog Kongresa.

"Tokom moje 30-godišnje karijere u sferi javnog zdravlja nikada nisam video nešto nalik na korona virus koji je zastrašujući i bez presedana", ocenio je dr Friden na sednici odbora u sredu i nastavio:

Ovo je, po njemu, 10 neospornih istina o korona virusu:

1. U Njujorku je veoma loša situacija. Iako sada broj žrtava kovida-19 značajno opada, u Njujorku, tokom prosečnog dana pod epidemijom i dalje ima duplo više smrtnih slučajeva od virusa, nego od svih drugih bolesti zajedno;

2. Koliko god da je bilo zastrašujuće loše, ovo je tek početak;

3. Podaci su veoma snažno oružje protiv virusa, jer nam korišćenje podataka u definisanju trendove pomaže da sprečimo širenje u određenim klasterima pre nego što pojedini slučajevi prerastu u epidemijski talas;

4. Kada uspemo da oborimo rast krivulje i smanjimo broj novozaraženih, moramo da ograničimo ili izolujemo virus;

5. Moramo da pronađemo balans između ekonomskog restarta i nekontrolisanog širenja virusa;

6. Moramo zaštiti zdravstvene radnike i drugo esencijalno osoblje, naše heroje sa prvih borbenih linija u ratu protiv korona virusa;

7. Moramo zaštititi najosetljivije članove našeg društva;

8. Vlade i privatni sektor moraju zajednički da se posvete radu i neprekidno investiraju masivna sredstva na testiranje i distribuciju vakcine, i to što pre;

9. Ne smemo da zanemarimo pacijente obolele od drugih bolesti, koje nemaju veze sa kovidom;

10. Spremnost je od najveće važnosti i ovakva situacija se nikada više ne sme ponoviti.

Dr Friden je na kraju zaključio da su zaraze neminovnost, ali da ubuduće nespremnost za njih ne sme biti neminovnost.