Lek pre vakcine?

Eto ti sad! Prvo ga ismevali, a sada testiraju njegov lek za koronu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

SZO savetuje da se biljni lek koji je promovisao predsednik Madagaskara Endru Radžoelin klinički ispita...

Svetska zdravstvena organizacija savetovala je vlade da klinički testiraju biljni napitak koji je predsednik Madagaskara Andri Radžoelina promovisao kao lek protiv koronavirusa, prenosi Gardijan.

"Kovid organik" nastaje od artemisije - biljke sa dokazanim anti-malarijskim svojstvima - i drugog autohtonog bilja. Radžoelina se nada da će napitak distribuirati po zapadnoj Africi i šire, i tvrdi da leči pacijente od kovid-19 u roku od 10 dana.

Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja Bisao i Niger već su primile pošiljke ovog biljnog leka, a za njega su zainteresovane i druge zemlje, poput Tanzanije.

Za razliku od Afrike, Evropa je bila itekako skeptična po pitanju ovog leka, a mnogi su ismevali Radžoelina i njegov magični "afrički pelinkovac".

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je više puta upozorila da nema objavljenih naučnih studija o ovom biljnom leku i da njegovi efekti nisu testirani.

"Preporučujemo oprez i savetujemo države da ne usvajaju proizvod koji nije testiran testovima kako bi se utvrdila njegova efikasnost", rekla je direktorka SZO Afrike Matšidiso Moet i pozvala Madagaskar da klinički ispita napitak.

Tagovi