Proslavili ga Pit i sumorne prognoze

Virusolog koji je predvideo katastrofu u SAD, nalazi se u samoizolaciji

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Kod nas ga nazivaju dr Kon, a nedavno ga je u skeču glumio i Bred Pit.

Izvor: YouTube/Saturday Night Live

Zbog kontakta sa zaraženim osobama u Beloj kući, vodeći američki virusolog dr Entoni Fauči, koji je nadavno preporučio da se ukine rukovanje kao znak pozdravljanja, zajedno sa još dva visoka službenika američke administracije, nalazi se u dvonedeljnoj samoizolaciji.

Nekoliko službenika američke administracije koji blisko sarađuju sa predsednikom Donaldom Trampom,  kao i  portparolka potpredsednika Majka Pensa testirani su pozitivno na korona virus, zbog čega je doneta odluka da se osobe iz njihovog okruženja "stave" u izolaciju. 

Među njima su i "srpski doktor Kon", odnosno dr Fauči koga je nedavno Bred Pit glumio u skeču koji je emitovan TV šou programu "Satyrday Night Live", kao i  direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr Robert Redfild i prvi čovek Uprave za hranu i lekove (FDA) Stefan Han.

Fauči je testiran negativno, ali je zbog sumnjivog kontakta koji je imao doneta odluka da se samoizoluje.

Virusolog i imunolog je pažnju javnosti privukao kada je na samo početku epidemije u SAD dao zastrašujuće prognoze:

"Milioni Amerikanaca biće zaraženi korona virusom a moglo bi da umre između 100.000 i 200.000 ljudi u SAD", izjavio je tada.

Poslednjih nedelja se najčešeće bavio demantovanjem i "ispravljanjem" kontroverznih izjava predsednika Trampa što o vakcinama, lečenju i širenju korona virusa, i to na jedan vrlo miran i staložen način, zbog čega je pridobio simpatije svojih sugrađana, mada se govorilo da će biti isključen z Kriznog štaba

Dr Fauči je od 1984. na čelu Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, jedan je od vodećih američkih stručnjaka za HIV i najglasniji pobornik oštrih mera izolacije i zaključavanja države u borbi protiv koronavirusa.

Tagovi