Deseta nedelja

Kon: Već u JUNU očekujem da virusa više ne bude u cirkulaciji

Izvor mondo.rs

Epidemiolog i član Kriznog štaba na Pinku pričao o vrtićima, studentima, i mogućnosti "malih epidemija".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je Srbija u 10. nedelji epidemije kada se može očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan posto, kao i da se u junu ne očekuje prisustvo korona virusa u cirkulaciji.

"Virus i dalje postoji, ali podsećam da popuštamo mere od 27. aprila. U prvoj nedelji bili su otvoreni saloni, teretarne, i ništa se nije dogodilo, aktivnost i dalje slabi i to je dobro," rekao je on gostujući na Televiziji Pink.

Sledeći veliki test biće efekti otvaranja ugostiteljskih objekata, pokretanje gradskog prevoza kao i polazak dece u vrtiće, rekao je on.

"Ovo je sve pod kontrolom, bitno je da se preduzimaju mere i da se koriste na pravi način, ali i da se vraćamo u život, jer je i to jako važno," rekao je Kon.

Kada su u pitanju vrtići i dileme roditelja, kaže da ne očekuje nikakve probleme.

"Vaspitačice su spremne potpuno i imaju iskustva, bilo je razgovora da se i deca pripreme, ne očekujem bilo kakve probleme, ali, tu smo da ukoliko bilo šta cujemo da reagujemo. Ne očekujem da će virus na bilo koji način da se dodatno aktivira", rekao je Kon.

Studenti koji se vraćaju u domove, gde može biti novog zaražavanja, ne bi trebalo da preterano brinu jer u toj populaciji najčešće oblik bolesti bude blag.

On je ocenio da osim sporadičnih slučajeva, mogu i dalje da se dešavaju manje epidemije.

"Nije nemoguće da virus negde uđe i da se zaraze osetljive osobe. Vrlo je važno da svako ko ima neku tegobu odmah da reaguje," rekao je Kon.