Doktorka Darija

"Od beskrajno šarmantnog Nestorovića me je više puta bolela glava"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Članica Kriznog štaba prokomentarisala izjavu da bi "svi trebalo da izađemo i zarazimo se".

Doktorka Darija Kisić Tepavčević gostovala je u emisiji "Hit tvit" na Pinku i komentarisala, između ostalog, izjavu svog kolege Branimira Nestorovića da je sada "pravi trenutak da se što više nas zarazi koronom".

Ova izjava podigla je veliku prašinu u javnosti, a zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" rekla je da ju je zbog njega više puta "bolela glava".

"Ni slučajno. Profesor Nestorović je veliki stručnjak u svojoj oblasti, ali on nije virusolog, epidemiolog... Više puta me je zbog njega bolela glava. Njegov način interpretacije lično sebi ne bih dozvolila, ali sve je počelo od izjave da se radi o smešnom virusu, iza koje struka nije stala. Novinari su to forsirali, pa su pomalo i oni krivi. Ja sam i pre toga, i posle toga, pričala epidemiološkim rečnikom, ali to se valjda ne čuje toliko u javnosti. Nestorović za sebe i voli da kaže da bi bio ministar optimizma, kada bi postojalo to ministarstvo. Epidemiolozi ne gledaju da li je čaša pola puna ili prazna, već pitaju, u poređenju sa čim," rekla je ona.

"Ne može da se prihvati ta izjava u 21. veku, jeste verovatnoća trenutno ta da bismo dobili lakši oblik, ali svesno sebe dovesti u rizik od obolevanja... To su stvari iz prve polovine prošlog veka, ne možemo prihvatiti takvo mišljenje. Način na koji beskrajno šarmantni profesor priča, dovodi mnoge od nas da pomislimo da bismo voleli da je to tako kao što on priča," rekla je ona.

"Nema kontradiktornih informacija, nijedan epidemiolog nema drugačije mišljenje. Na kraju krajeva, i Nestorović se uvek slagao sa odlukama na Kriznom štabu, sve su bile jednoglasne. To što on kaže nije netačno samo po sebi, ali mi uvek kažemo da je prevencija važna. Ne smemo se svesno dovoditi u rizik," rekla je ona.

U Srbiji trenutno ima 10.114 zaraženih koronom, a 214 ljudi je preminulo.