Korona virus u Rusiji

Ko "broji tačno", a ko "preteruje": Evo zašto je u Rusiji manje mrtvih

Izvor mondo.rs Izvor Agencije

Rusija je po broju zaraženih korona virusom na drugom mestu u svetu, posle SAD, ali broj smrtnih slučajeva je niži nego u ostalim zemljama. Evo zašto.

Nakon relativno sporog početka pandemije u Rusiji, broj novoobolelih u toj zemlji počeo je da raste velikom brzinom i ta zemlja je postala druga po brzini širenja zaraze, piše američki Forin polisi.

Dok Kina smatra da je njen globalni ugled teško oštećen zbog pandemije novog korona virusa, SAD i dalje svakodnevno beleže hiljade novih slučajeva i gledaju kako Kina i evropske zemlje počinju da ukidaju ograničenja za svoje stanovnike.

Da li je Putin pogrešio? Kao i mnoge njegove kolege na početku pandemije, ruski predsednik Vladimir Putin možda je potcenio koliko loše njegova zemlja može da prođe.

"Situacija je u celini pod kontrolom. Rusija izgleda mnogo bolje u poredenju s drugim zemljama" rekao je Putin 18. marta, podseća FP.

Od tada, broj slučajeva korona virusa neprestano raste. Samo u protekla 24 sata, broj slučajeva u Rusiji povećan je za 10.899 i dostigao je ukupno 233.243 u svim regionima, saopštio je krizni centar.

Do sada se oporavilo 43.512 pacijenata, a umrlo je ukupno 2.116 ljudi. Tokom prethodna 24 časa, od virusa korona umlo je 107 ljudi.

Ipak, uprkos tako velikom broju obolelih, broj smrtnih slučajeva je iznenađujuće nizak u odnosu na druge zemlje sa sličnim brojem zaraženih, a pretpostavlja se da je to zbog ruske metode klasifikacije, jer na primer, u SAD ukoliko umre pacijent koji je pozitivan na korona virus, smatra se da je umro od virusa, a ne od druge bolesti.

U Rusiji, uzrok smrti mora direktno da bude povezan sa virusom, poput otkazivanja pluća, kako bi se stavio na zvaničnu listu preminulih od Kovida-19.

"Smatram da Rusija broji tačno, dok drugi poput Italije, Belgije i SAD preteruju", izjavio je doktor Andrej Černjajev, koji je pomagao Moskovskoj zdravstvenoj organizaciji da sastavi pravila za klasifikaciju smrtnosti od korona virusa.

Odgovor na korona virus nije pomogao Putinu koji je planirao naredni mandat pre izbijanja pandemije. Iako Putin i dalje ima visoku podršku, ona je na najnižem nivou od pre 20 godina kada je prvi put došao na vlast, a nedavna anketa centra Levada pokazala je da ima podršku svega 59 odsto građana.

Zvanični Kremlj saopštio je da ne može u potpunosti da veruje rezultatima ankete, a FP zaključuje da je Putin, možda, imajući u vidu ove rezultate, počeo da ublažava određene mere uvedene radi sprečavanja širenja korona virusa.