Dr Kisić kaže...

"Neobjašnjivi sindrom" kod dece obolele od korone "poznat decenijama"

Izvor mondo.rs

Iako ovih dana i Svetska zdravstvena organizacija i brojni lekari širom sveta apeluju da se hitno ispita sindrom višestrukih upala koji se javlja kod dece obolele od korone, dr Darija Kisić kaže da je u pitanju Kavasaki sindrom, poznat već decenijama.

Ovaj korona virus je i dalje nepoznanica, svakog dana otkrivaju se nove činjenice ili se otvaraju nova pitanja u vezi sa simptomima, lečenjem i posledicama po one koji preleže kovid-19.

U državi Njujork evidentirana su najmanje 73 slučaja dece koja su imala koronu, ozbiljno se razbolela i razvila simptome slične onima koje imaju oboleli od Kavasakijeve bolesti.

Pre nekoliko dana, i Svetska zdravstvena organizacija apelovala je da se pod hitno i vrlo pažljivo istraži "neobjašnjivi sindrom višestrukih upala koji pogađa decu", povezan sa koronom.

O ovom sindromu koji je zabrinuo roditelje širom sveta, govorila je gostujući na TV Prva i dr Darija Kisić Tepavčević, koja kaže da Kavasaki sindrom jeste redak, ali ne i nepoznat.

Kavasaki sindrom

Kavasaki sindrom je relativno retka autoimuna bolest. Manifestuje se vaskulitisom, sistemskim zapaljenjem zidova srednjih i malih krvnih sudova, koje je udruženo sa promenama na sluzokoži i uvećanjem limfnih čvorova. Javlja se u najvećem broju slučajeva kod dece mlađe od pet godina. Ovaj sindrom prvi je 1967. opisao japanski pedijatar Tomisaku Kavasaki.

"Kavasaki sindrom nije nešto što je nama nepoznato. Radi se o retkoj bolesti, ali to je i jedan od najčešćih vaskulitisa kod dece.

Javlja se kod dece ispod pet godina, 85 odsto svih obolelih su deca mlađa od pet godina, ali retko kod dece ispod tri meseca.

Tu ima dosta zapaljenskih komponenti, simptomi imaju elemente koji liče na zapaljenje, na infekciju, postoji otok limfnih žlezda, čak i ospa po koži i smatra se da je u osnovi autoimuni odgovor, koji najverovatnije potkreću virusne infekcije kod genetski predisponiranih osoba", rekla je dr Kisić.

Različite grupe virusa, među kojima su adeno virusi, entero virusi i korona virusi dovode se u vezu, kao potencijalni okidači, sa ovim sindromom već nekoliko decenija.

"Korona virusi su prepoznati kao potencijalni okidači, ima tome već par decenija. Ono što je jako bitno, kod većine dece ova bolest se izleči brzo i jednostavno, ali ono što je komplikacija je što mogu da ostanu promene na krvnim sudovima, sistematski vaskulitis, a naročito brine ako su ta oštećenja na krvnim sudovima srca.

Međutim, to nije nova bolest, to je najčešći vaskulitis kod dece, virusi jesu prepoznati kao okidači, ali ono što je najznačajniji zaključak za sada je da otkako traje pandemija korona virusa nije povećana učestalost ovog oboljenja.

Da, moguće je da korona virus jeste okidač, kao što je već ranije i rečeno, ali u ovom trenutku to su samo serije slučajeva, a povećana učestalost javljanja ovog oboljenja nije se javila", kaže dr Kisić Tepavčević.

Tagovi