Istina je izašla na videlo

"Rekli su nam da nije zarazno": Zabranjeni dnevnik razotkrio laži o koroni

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Fang Fang otkriva da su vlasti u Vuhanu rekli ljudima da korona virus ne može da se prenosi među ljudima.

Kineska blogerka koja je vodila internet dnevnik tokom epidemije korona virusa u Vuhanu, otkrila je da su vlasti u početku tvrdile da smrtonosni korona virus zapravo ne može da se prenese sa "čoveka na čoveka". 

Fang Fang (64), rođena u Vuhanu, zapisivala je sve što je videla i čula tokom karantina u gradu odakle je krenula epidemija korona virusa. Zbog ovog dnevnika Fang je primala brojne pretnje, a čak su joj i "predlagali" da se sama obesi, kako bi izbegla sigurnu nasilnu smrt. 

Njeni zapisi nedavno su objavljeni u "Sandej Tajmsu", a autorka tvrdi da je prva osoba koja joj je otkrila da je virus zarazan za ljude, zapravo njen brat, profesor na Huažing univerzitetu za nauku i tehnologiju. Njemu je prethodno rečeno da je virus aposlutno moguće "kontrolisati i sprečiti".

"'31. decembra prosledio mi je esej pod naslovom 'Sumnjivi slučaj virusa nepoznatog porekla u Vuhanu'", napisla je početkom februara u svom dnevniku. 

"Međutim, nije prošlo dugo do promene zvaničnog stava Vlade da 'virus ne može da se prenosi među ljudima, da je njegovo širenje pod kontrolom i može se sprečiti'", kaže Fang koja tvrdi da je ova izjava učinila da ljudi odahnu i ponadaju se. Međutim, ne zadugo. 

Fang Fang, koja je rođena u Nanđingu ali se preselila u Vuhan u kada joj je bilo dve godine, objavila je zapise iz dnevnika na kineskim sajtovima "Weibo" i "WeChat", ali njeni tekstovi su ubrzo bili obrisani.

U dnevniku, koji je počela da vodi 25. januara, kada je kriza počela da se izmiče kontroli, opisala je pakao kroz koji su prolazeli grabeći se za zaštitne maske, hranu i zalihe, kao i stanje u bolnicama koje je trebalo da održe u životu 11 miliona stanovnika. 

Izvor: Twitter/Zolotarev/screenshot

Pisala je i o "naručenom pevanju" medicinskih radnika obolelim pacijentima, sve kako bi im "podigli duh", a što se dešavalo samo kada bi neki zvaničnik došao u posetu. 

U tekstu objavljenom 13. februara, koji je ujedno bio i najčitaniji, autorka je opisala žalosni prizor u lokalnom krematorijumu, uz fotografiju koju je dobila od prijatelja lekara. Na fotografiji se vidi gomila mobilnih telefona na podu pogrebnog doma. Njihovi vlasnici su već "pretvoreni u pepeo"

Opisivala je teške borbe ljudi, tužne i tragične priče pojedinaca, pa tako i slučaj jednog trogodišnjaka koji nakon smrti dede nije smeo da izađe iz karantina i nedeljama je bukvalno živeo na krekerima. Sve do 19. marta.

"Na ovaj dan", napisala je Fang, "nije bilo novih slučajeva korona virusa u Vuhanu i nije bilo novih 'sumnjivih' slučajeva."

Tokom narednih dana autorka je opisivala kako je grad počeo "postepeno da se otvara", a čula je čak i smeh deteta napolju, prvi put nakon toliko nedelja. 

DokumentaracbMesec dana u Vuhanu
Izvor: YouTube/CGTN

Njen poslednji post objavljen je 24. marta, kada je Vlada najavila da će ukinuti ograničenja 'zaključavanja' 8. aprila. 

Objavljivanje njenih blogova dolazi u trenutku kada se Kina suočava sa mogućnošću drugog talasa epidemije korona virusa. Viši kineski medicinski savetnik dr Žong Nanšan upozorio da se nacija može da suoči sa "velikim izazovom" drugog talasa korona virusa.

On je za CNN rekao da su vlasti u Vuhanu prećutale "ključne detalje" o jačini krize na početku godine.

"Većina Kineza trenutno je još podložna infekciji od kovid-19 zbog nedostatka imuniteta", rekao je dr Žong. "Nalazimo se pred velikim izazovom."

Poslednjih nedelja se vodi medijski rat između SAD i Kine, u kojem zapadna sila, pre svega predsednik Donald Tramp, iznosi žestoke optužbe da je Kina odgovorna za virus i da je na početku pandemije krila podatke od sveta.