Sujeta je čudo

Zašto muškarci (uglavnom) odbijaju da nose maske? (ANKETA)

Izvor mondo.rs

Prilično je jednostavno…

Možda ste i vi ovih dana, otkako je ukinuto vanredno stanje, a život počeo da se vraća u normalu, primetili da je veća verovatnoća da ćete na ulici ili u prodavnici videti ženu "opremljenu" u skladu sa preporukama lekara, dok "maskirani" muškarci nisu toliko čest prizor.

Ako ste se zapitali zašto pripadnici jačeg pola uglavnom ignorišu savete, naučnici su stigli i time da se pozabave, pa evo objašnjenja.

Možda će vas zanimati

U Americi su uspeli da sprovedu istraživanje na ovu temu (verovali ili ne, bez obzira na dramatične brojke o zaraženim i preminulim građanima, usred pandemije korone), kojim je obuhvaćeno gotovo 2.500 odraslih osoba, i ispostavilo se da je muškarce prosto rečeno "blam" da nose maske.

Osim toga, rezultati su pokazali i da 8 odsto muškaraca i 5 odsto žena nikad ne nosi masku, bez obzira na to kuda su se zaputili.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

"Naši rezultati pokazali su da je manja verovatnoća da će masku nositi muškarac nego žena, naročito u onim delovima zemlje u kojima to nije obavezno već je na nivou preporuke", kaže autor studije Valerio Kapraro sa Univerziteta Midleseks, prenosi "Dejli mejl".

Ovakvi podaci su svojevrsna "ironija korone", pošto dosadašnja saznanja lekara kažu da je kovid-19 opasniji za muškarce nego za žene.

U istraživanju koje su sproveli dr Kapraro i dr Helena Barselo sa Instituta za matematička istraživanja, učestvovalo je 1.266 muškaraca, 1.183 žene i deset punoletnih osoba koje se nisu izjasnile kog su pola.

Od dobrovoljaca se očekivalo da se izjasne, na skali od 0 do 10, kolika je verovatnoća da će nositi zaštitnu masku kad izlaze iz kuće, ili dolaze u kontakt sa osobama koje ne žive sa njima u istom domaćinstvu.

Trebalo je da kažu i kako se osećaju po tom pitanju, da li bi nošenje maske opisali kao "kul" ili ne, da li se stide kad je koriste, ili to doživljavaju kao znak slabosti. Ispostavilo se da je manja verovatnoća da će masku nositi muškarci nego žene, ali i da je mnogo više mušaraca nego žena koji ni pod kakvim uslovima ne bi nosili masku.

Muškarci su se generalno u značajno višem procentu izjašnjavali da "korišćenje zaštitnih maski nije kul", kao i da je "sramota nositi zaštitnu masku" i da je "nošenje zaštitne maske znak slabosti".

Ali, ako je za neku utehu, ako se radi o delovima zemlje u kojima je nošenje maske obavezno (dakle, naređeno je, nije na nivou preporuke), manje je onih koji izbegavaju da je koriste.