Zdravlje

Žarište u Vranju "nije trebalo da se desi", moramo da se uozbiljimo

Izvor mondo.rs Izvor Agencije

Evo šta kažu stručnjaci, članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Darija Kisić Tepavčević i dr Branislav Tiodorović o porastu broja novootkrivenih slučajeva i situaciji u Vranju.

Broj novootkrivenih slučajeva korona virusa u Srbiji značajno je skočio u poslednja dva dana, pre svega zbog širenja infekcije u fabrici u Vranju.

U epidemiološkom smislu, to se značajno razlikuje od porasta broja novootkrivenih slučajeva u opštoj populaciji, ali i ovo lokalizovano žarište znači da moramo da se uozbiljimo

Možda će vas zanimati

Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je broj obolelih u poslednja dva dana povećan, zbog širenja infekcije u zatvorenom kolektivu: "Kada govorimo o apsolutnim brojevima, došlo je do određenog skoka obolelih u poslednja dva dana, ali je skok na račun širenja infekcije unutar nekog zatvorenog kolektiva, što se znatno razlikuje od epidemiološke situacije sa širenjem u opštoj populaciji."

Iako do toga nije trebalo da dođe, dr Kisić smatra da se reagovalo na vreme, i naglašava da su novootkriveni slučajevi u Vranju uglavnom bez simptoma, te da su otkriveni samo zahvaljujući sprovođenju aktivnog nadzora nad kovidom-19.

"Jedan od boljih indikatora je da ima sve manje osoba koji zadovoljavaju definiciju slučaja za testiranje", istakla je ona i dodala da to ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije. "Imali smo širenje u određenim kolektivima, sprečilo se dalje širenje, ali je uticalo na skok brojeva kada je u pitanju sagledavanje celokupne epidemiološke situacije", rekla je Kisić Tepavčević.

Član kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je danas za TV Pink da skok broja novootkrivenih slučajeva u Vranju građane treba da vrati "iz velikog opuštanja u ozbiljan odnos" prema epidemiji".

"Ovo je moglo da se očekuje, generalno je u celoj zemlji došlo do opuštanja. Važno je da se u fabrikama drže svih pravila u vezi ponašanja u toku rada ali i prevoza do radnog mesta, kao i da pozitivne odvojimo i onemogućimo lokalnu transmisiju", kazao je epidemiolog.

Dr Tiodorović je rekao da "nema mesta panici", i da će se tokom nedelje videti da li će broj novootkrivenih slučajeva rasti širom Srbije.

"Ako tog rasta nema ili je vrlo umeren, može se reći da smo dobro prošli. Ako imamo veći broj pozitivnih, moraćemo da primenimo oštrije mere", dodao je Tiodorović.