Zdravlje

Srpska zaštitna maska o kojoj bruje društvene mreže

Izvor mondo.rs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je Naučno-tehnološki park Beograd povodom predstavljanja inovativnih rešenja javnog poziva za suzbijanje pandemije Covid-19. Tom prilikom predstavljena je i zelena maska.

Izvor: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Direktor Fonda za inovacije Ivan Rakonjac nosio je preko lica zaštitnu masku, koja je domaćih ruku delo i koja je inovativni projekat spreman za EU tržište, kako je rečeno.

Reč je o maski za višekratnu upotrebu, koja može uz sterilizaciju da se koristi i do 3 meseca. Maska je napravljena tehnologijom brizganja plastike, od materijala koji je neškodljiv, LDPE (Low-density Polyethylen). Sastoji se od tela i poklopca.

Dezinfikuje se iskuvavanjem u vodi (temperatura 80-90 stepen) ili brisanjem alkoholom ili asepsolom. Garancija na masku je 3 godine.

"Ideja za proizvodnju maski se javila neposredno po izbijanju pandemije Covid-19, obzirom na činjenicu da je u Srbiji bilo veoma teško nabaviti zaštitne maske. Čekali smo pomoć iz inostranstva da bismo se snabdeli maskama i ostalom neophodnom zaštitnom opremom. Hteli smo da napravimo rešenje koje pre svega može pomoći medicinskim radnicima ali i stanovništvu da se zaštiti“, kažu u CCS Solutions.

Kompletna proizvodnja zelenih maski je u Srbiji. Do sada je proizvedeno nekoliko desetina hiljada maski, proizvodnja se nastavlja i organizovana je u tri smene zbog povećane potražnje tržišta. Plan je da se narednih mesec dana proizvede još sto hiljada maski.

Šta kažete?

MONDO VIDEO: ZAŠTITNE MASKE KAO MODNI TREND

Tagovi