Pitanje koje sve interesuje

Šta je sa više od 4.000 zaraženih kojih nema u statistikama, gde su oni?

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Dr Stevanović pred sastanak Kriznog štaba o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Član Kriznog štaba dr Goran Stevanović prilikom uključenja u jutarnji program na TV Prva rekao je da je svaka procena da li će se virus vratiti na jesen za sada na nivou spekulacija, jer to zavisi od velikog broja faktora, ali da zdravstveni sistem mora da bude spreman. 

Šta se očekuje danas na sastanku Kriznog štaba koji je najavila premijerka Ana Brnabić?

Možda će vas zanimati

"To je redovni sastanak medicinskog Kriznog štava, gde će se proceniti situacija i rezultati koje smo postigli, kao potreba za uvođenjem novih mera. Manji porast broja obolelih je očekivan i situacija još nije zabrinjavajuća. Predlog Kriznog štaba je da još uvek ne smemo da raspustimo kovid bolnice, koje moraju ostati u punoj funkciji da ne bismo došli u problem zabrinjavanja pacijenata paralelno sa porastom zaraženih."

Kakva je situacija na Infektivnoj klinici?

"Radi sa dve trećine popunjenih kapaciteta, 73 pacijenata je u bolnici, 12 na intenzivnoj nezi, tamo su najteži bolesnici, 4 je na veštačkoj vetilaciji", kaže dr Stevanović

Da li klinička slika zaraženih danas drugačija nego pre dva meseca, kada se pacijentu stanje drastično pogorša za nekoliko sati?

"Svi pacijenti koji imaju ozbiljnu kliničku sliku su ugroženi i moguća su iznenadna pogoršanja, i danas se viđaju takve kliničke slike. Ali, zbog ubrzane detekcije i činjenice da se pacijenti javljaju ranije, imamo mali broj inicijalno teške slike. Komplikacije su svakako moguće, čim je neko na veštačkoj ventilaciji, to znači da je ozbiljno."

Ono što mnoge interesuje jeste sledeće: kada se od ukupnog broja zaraženih oduzme broj izlečenih i preminulih, ostaje nešto više od 4.000 pacijenata kojih nema u statistikama koje svakodnevno dobijamo. Ko su ti ljudi? Gde se oni leče?

"To su otpušteni pacijenti sa bolničkog lečenja nakon prvog testa i kod kuće su u 14-dnevnoj izolaciji dok ne dobiju rezultate drugog testa. Nisu na lečenju i formalno se ne mogu smatrati izlečenim, jer nije prošlo 14 dana kućne izolacije", kaže dr Stevanović.

Tagovi