Postoji li veza?

Imunolog o vezi između "neobjašnjivog sindroma" i korone kod dece

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Poslednjih nedelja u svetu se često spominje veza između Kavasaki sindroma i zaraze od korona virusa kod dece, a evo šta o tome kaže imunolog dr Srđa Janković.

Imunolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković kaže da u Srbiji, do sada, nije utvrđeno da je neko dete imalo korona virus i "Kavasakijev sindrom".

Upitan za pojavu "Kavasakijevog sindroma" kod oko 200 dece u Evropi, a koji se dovodi u vezu sa oboljenjem kovid-19, o čemu je već govorila i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević, Jankovć je rekao da ta uzročno-posledična veza nije sa sigurnošću utvrđena.

"Široka lepeza virusa može da bude okidač za tu reakciju, to je gotovo uvek neki virus. Da li može i SARS-Cov-2 da bude okidač, nema čvrstih dokaza. U Srbiji nismo imali nijedan slučaj da je bilo povezano, ni vremenski, da neko dete ima Kovid-19 i Kavasakijev sindrom", rekao je Janković.

On je istakao da srpski pedijatri znaju za taj sindrom i da su imali takve pacijente, ali ne vezano za kovid-19.

Janković je objasnio da je posredi veoma redak sindrom, koji prati snažna zapaljenska reakcija, koja se ispoljava kod deteta koje ima određenu genetsku predispoziciju.

"U svakom slučaju je veoma redak sindrom. Simptomi su visoka temperatura i drugi slični kod zapaljenskih reakcija i ako se ne leči, postoji opasnost da dođe do oštećenja srca. To naravno može da se spreči terapijom", istakao je Janković.

Povodom porasta broja novoobolelih poslednjih dana, on je kazao da ne sme biti opuštanja, i da se moraju slediti sve preporuke nadležnih.

"Rast jeste zabrinjavajući ali je olakšavajuće za opštu sliku da se radi o zatvorenim kolektivima i da su na vreme otkrivena potencijalna žarišta. Nadamo se da to neće uticati na opšti tok epidemije", zaključio je Janković.