Naučnici "izbrojali"

Evo koliko puta u toku dana treba da operete ruke

Izvor mondo.rs

Zahvaljujući naučnom istraživanju, sad imamo i tačnu "računicu".

Pranje ruku je definitivno najpametnije što možete da radite da biste smanjili rizik od kovid-19 infekcije, pošto maske nisu od naročite koristi, a rukavice u teoriji možda nekome i zvuče dobro, ali u praksi više štete nego što pomažu.

Ovo je dokazano i istraživanjem koje su sproveli naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu. Njihova studija pokazala je da vas ovaj jednostavan čin može zaštititi od korona virusa.

Možda će vas zanimati

Ako ruke operete 10 puta dnevno, rizik od zaraze opada za trećinu.

Studija je zasnovana na analizi podataka koje su ranije, tokom tri zimske "sezone" virusa prikupljali naučnici, na grupi od 1.600 ispitanika.

Pratili su koliko su često tokom tri godine dobrovoljci "zakačili" virusne infekcije.

Od ispitanika se očekivalo da se izjasne kakve su im navike što se tiče higijene ruku, i da kažu da li ruke peru "retko", "umereno" ili "često", prenosi "Dejli mejl".

Ispostavilo se da oni koji ruke peru umereno često (između 6 i 10 puta dnevno) imaju za 36 odsto niži rizik da "zakače" neku virusnu infekciju, u poređenju sa onima koji ruke dnevno operu "nijednom" ili "pet puta ili manje". (Jeste čudno, ali izgleda da ima ljudi koji u toku dana uopšte ne peru ruke.)

"Kad uzmete u obzir da se kovid-19 širi na sličan način kao i sezonski korona virusi, ova studija potvrđuje da je pranje ruku efikasna preventivna mera tokom pandemije", kaže autor studije Sara Beale.

"Ali, to koliko ćete često prati ruke je samo jedan od aspekata higijene ruku. Znamo i da je važno da ruke perete određeno vreme (najmanje 20 sekundi), i u određenim situacijama, recimo kad uđete u kuću, pre jela ili nakon korišćenja toaleta."