Nazire se kraj epidemije

"Ako za desetak dana ne bude novoinficiranih – POBEDILI smo!"

Izvor mondo.rs

Epidemiolog dr Branimir Tiodorović izjavio da ukoliko za desetak dana ne bude novoinficiranih korona virusom, "onda ćemo reći da smo epidemiju uspešno završili"!

Epidemija korona virusa u Srbiji se polako bliži kraju, ali na jugu Srbije postoji još nekoliko žarišta. Međutim, situacija u tom delu Srbije je pod kontrolom, tvrde stručnjaci.

"U Vranju i Leskovcu imamo nešto veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, isključivo vezanih za širenje infekcije u okviru određenih radnih kolektiva i porodičnih kontakata. Najveći broj  potvrđenih slučajeva ili nema nikakve simptome ili se radi o blagoj kliničkoj slici. Ono što treba da se istakne je da se odmah adekvatno reagovalo i da je obustavljen rad u pomenutim fabrikama u cilju sprečavanja širenja bolesti. Nadamo se da će u vašem gradu u narednom periodu  doći do postepenog pada broja obolelih i da idemo ka gašenju epidemije u našoj zemlji”, istakla je dr Darija Kisić Tepavčević, piše u saopštenju na zvaničnoj internet stranici Grada Vranja.

Možda će vas zanimati:

Prof.dr Branislav Tiodorović rekao je da je situacija u Vranju i Leskovcu nesigurna, ali da je pod kontrolom.

"U ovom trenutku nemamo teško obolele. Inficirane osobe su sa srednjom kliničkom slikom i ukoliko bude neophodno one će biti upućene u Klinički centar u Nišu. Najvažnije, u ovom trenutku, je obratiti pažnju na velike radne organizacije, uz povećanu kontrolu.  Moramo apelovati na građane da koriste zaštitne maske i ako u narednih desetak dana nemamo nove inficirane slučajeve, onda ćemo reći da smo epidemiju uspešno završili. Ovi krajevi su poznati po tome što u velikim sistemima radi veliki broj ljudi iz okolnih sela i to je važan podatak jer može dovesti do zaražavanja seoskih porodica sa više generacija, a onda može doći i do ugrožavanja starijeg stanovništva. Apelujemo još jednom na primenu svih propisa, jer iako je ukinuto vanredno stanje nisu ukinute mere", istakao je Tiodorović.