Zdravlje

Dr Kon o drugom talasu virusa: Mene gledaju kao crnu vranu!

Izvor mondo.rs

Stanje u Srbiji, što se tiče korona virusa, postepeno ide na bolje, ali postoji bojazan od drugog talasa virusa. Da li će ga biti? Evo šta kaže dr Predrag Kon!

Epidemija korona virusa u Srbiji se polako stišava, mada se ponegde javljaju lokalna žarišta – najpre u Vranju i Leskovcu, a zatim i potencijalno novo žarište u Zaječaru. U našu zemlju sada se ulazi bez obaveznog testiranja, a dr Kon kaže da to ne treba da nas brine.

Uporedo sa postepenim gašenjem epidemije u našoj zemlji, postoji i bojazan da bi mogao da se javi drugi talas virusa. Svetski stručnjaci ne mogu da usaglase mišljenja oko toga da li će drugog talasa uopšte biti, a evo šta je o tome rekao dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

Možda će vas zanimati

"To su najnezgodnije teme. Ja sam zabrinut, nisam uplašen, ali zabrinut jesam zbog drugog talasa, jer ćemo uskoro sve ovo zaboraviti, mada i treba. Ali, za drugi talas treba da budemo mnogo spremniji nego za prvi. Neki misle da ćemo isto raditi, ja ne mislim, ali to ću videti posle ispitivanja imuniteta, kada budemo znali šta se tokom leta dešava na južnoj hemisferi".

Dr Kon je istakao da misli da se svakako nećemo vraćati u vanredno stanje.

"Mi ovde, ja mislim da nećemo nikad da se vratimo u vanredno stanje, ali tu ide posebna tema šta bi bilo da nije bilo vanrednog stanja, jer ne možemo tako da rešavamo, moraćemo nekim sistemom koji je mnogo ozbiljniji – vanredno stanje je kad se sve gubi, ruši, pa mora tako da se rešava. Biće potrebna temeljnija priprema za novu situaciju, a nadam se da je neće biti, mene uvek gledaju kao crnu vranu. Treba da pripremimo sve kao da će da bude drugog talasa. Moramo da čuvamo zdravstveni sistem, ne smemo više da ga damo celog za kovid", istakao je epidemiolog.